Flytta lådan!

DSC_4495_Tullhus1
Tullhuset från 1876 som ska rivas för att ge plats för Nobel Center.

Ja, så ropade vi av alla krafter, vi som stod i snöglopp och kyla mitt emot Stadshuset igår kväll när dom festklädda människorna anlände och försökte skydda sina fina kläder med paraplyer och kliva försiktigt i snösörjan med festskorna. Här fanns stora banderoller både på svenska och engelska att läsa för dom som köade för att ta sig in till festen. Jag undrar så smått om det i alla fall vid ett eller annat bord därinne sen blev ett samtalsämne som kom upp. Utanför var det gott om poliser, men dom stoppade oss inte på nåt sätt utan verkade mest vänliga och snarast lite roade av att vi var där så många.

”Inga kontor i våra parker” var en annan slogan som skanderades. En ramsa som visade sig funka bra rent rytmiskt var ”Stoppa Heikensten! Stoppa Heikensten!” Lars Heikensten är ju vd för Nobelstiftelsen och förstås en av dom som jobbar för att bygga lådan på Blasieholmen. Vi är många som tycker att det är helt ok med ett Nobel Center bara inte just på den trånga platsen som dels inte alls lämpar sig för ändamålet, dels skulle kunna göras om till nåt riktigt fint för stockholmarna och för dom som kommer till staden. Gjorde man så skulle man också kunna värna platsens kulturhistoriska värde, behålla och renovera det gamla tullhuset, göra en fin park m.m. Men att flytta lådan är inte att tänka på enligt Lars Heikensten som i nån intervju sagt nåt i stil med  ”någon annan placering än på Blasieholmen kommer inte på tal”.  Som ett trotsigt barn ungefär. Jag hoppas fortfarande att han får bita huvet av skammen, fastna med skägget i brevlådan, bita i det sura äpplet med mera och så vidare…och acceptera att lådan flyttas till en bättre plats.

Vi var många som vågat oss ut i den kalla vinterkvällen. När dom festklädda gästerna gått in hade många demonstranter drivits hem av kylan, men ett gäng stod ändå kvar där och stampade och klappade händer för att hålla värmen och höll upp banderoller och plakat när kungafamiljen kom i sina bilar. Några föreslog att vi skulle hurra för kungen eller ropa heja kungen. Hm, lite motigt känns det allt för den som är inbiten republikan, men för all del, han är ju på vår sida och både han och drottningen har visat sig ha betydligt mer känsla och förståelse för Stockholm än vad dom styrande i Stadshuset har.

Bevara Blasieholmen – flytta Nobel Center!
Lars Epstein på DN var där och plåtade förstås. Titta här.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.