Melbourne januari -17

Det har varit sporadiskt med bloggande nu ett tag. Anledningen är att jag varit i Melbourne ett par veckor. Inte tillräckligt med lugn och ro för att blogga när jag är hos sonen och hans lilla 8-åring. Men jag gillar Melbourne. Det är en trevlig stad, lätt att tycka om tror jag. När jag väl vant mig vid att det är så mycket folk överallt jämfört med Stockholm (och precis som i USA så väldigt bilberoende med massor av bilar på dom större vägarna) så trivs jag. Vi har ju också varit i staden flera gånger tidigare och känner till bra restauranger, bra bokhandlare m.m. I augusti förra året skrev man i tidningarna att ”Melbourne is the world’s most liveable city for a sixth consecutive year, according to the Economist Intelligence Unit (EIU).” Stan toppar listan följd av Wien, Vancouver, Toronto… Vilken plats Stockholm hamnat på har jag inte kollat.

Strax utanför centrum finns en stor botanisk trädgård. Jag har skrivit om den vid tidigare besök i stan, inte minst för att jag var arg över att nån med flit för alltid förstört ett stort träd som kallas Separation Tree. Trädet var ett minnesmärke. Vid det flera hundra år gamla trädet samlades folk i november 1850 för att fira att Victoria, där Melbourne ligger, inte längre skulle lyda under New South Wales. Trädmarodören skalade av en stor del av stammen runt om. Man gjorde sen stora försök att få trädet att läka, men det gick inte. Nu återstår bara en kraftig stam av detta gamla träd. Varför nån gör så och ger sig på träd och plantor går inte att förstå. Nån sorts protest mot det s.k. etablissemanget kanske det ska föreställa, eller också är det rena galningar som gör sånt.

I Botaniska finns fortfarande mycket vackert att titta på. Den här bilden tog jag i trädgården i början av januari.

_dsc9126_botaniska170110_3

Melbourne är nu tyvärr en stad i sorg och bestörtning. För ett par dar sen strax efter lunchtid for en kille i stulen bil i hejdlös framfart in i stans mest besökta kvarter, Bourke Street Mall med flera varuhus och affärer runt om. Han körde rakt in i skarorna av fotgängare som rörde sig där. Det var inget misstag eller fel på bilen, han var ute efter att meja ner folk. Fem människor miste livet och många blev skadade. Tre vuxna, ett barn och så det femte dödsoffret en baby på tre månader som kastades ur barnvagnen och dog på sjukhuset efteråt.

Utanför HM-butiken, belägen i ett stort gammalt f.d. posthus, ligger ett hav av blommor. Där finns nallar och andra mjukisdjur och lappar med texter som ”Rest in peace, Love Melbourne”, ”We are so sorry. You are for ever in our hearts”. Berörande att se förstås och så människorna som står allvarliga runt omkring. Kommer att tänka på dom enorma samlingarna blommor strax utanför NK i Stockholm efter mordet på Anna Lindh.

img_3476_170123
Händelsen i Melbourne är inte nån terrorhandling, säger polisen. En arg ung kille, tidigare känd av polisen och från trassliga familjeförhållanden, löpte amok totalt inne i stan, förbannad för att polisen var efter honom. Tidigare på morgonen hade han allvarligt skadad sin egen bror med kniv. Polisen jagade honom när han körde in mot city, men när han närmade sig centrum avbröt dom jakten av hänsyn till alla människor som rörde sig i området. Man hade en helikopter uppe på spaning i stället. Men killen skulle ha sin hämnd på samhället, antar jag, och körde bara på medan människor försökte fly in i affärerna. Polisen fick till slut stopp på framfarten genom att ramma bilen och skjuta killen med ett skott i armen.
Nu sörjer Melbourneborna sina döda.

Usch en sån otrevlig historia. Väcker förstås tankar på andra såna hemska händelser som den där killen med den stora lastbilen som dödade många i Nice 14 juli förra året. Ja, jisses, vad ska man göra för att skydda sig från att bli drabbad av en galning i bil? Antar att det enda är att vara på sin vakt så gott det går.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.