Åmej och Klåmej

Har nyligen varit på besök i Melbourne och umgåtts med mitt lilla barnbarn, en liten kille på 8 år. En hel del lek och väldigt mycket pratande. Rim och ramsor kommer tillbaka i minnet, dels från min egen barndom, dels från när mina pojkar var små. Vi håller på mycket med sånt, barnbarnet och jag. Ättika, tättika, låntan, tåntan…Abra kadabra mesinka meso….Sitta och läsa på kungens näsa…Pelle Plutt, Plutt, Plutt, tog ett skutt, skutt, skutt…osv.

Och så är det historien om dom där två killarna:
”Åmej och Klåmej bodde i ett hus. Åmej gick ut, vem var inne?”
Väldigt roligt och kan köras nästan hur många gånger som helst. Särskilt som berättelsen ofta utvecklas till att inbegripa Åmejs pappa eller mamma, bröder och systrar eller andra släktingar osv. Antingen för att dom faktiskt också var inne i huset, hävdar man, eller för att slå fast att det inte alls var nån mer i huset när Åmej gick ut än den där killen som börjar på K. Mycket skratt och lite skojslagsmål.

En annan favorit är historien om två småpojkar som sitter och äter nånting.
Pojke 1: Vad äter du på?
Pojke 2: Mojot.
Pojke 1: Men det knakar ju inte.
Pojke 2: De’ e’ en jutten mojot.
Den fick vi ta många gånger. Framfördes gärna som en liten pjäs.

Pekka-historier försökte jag också med men kom bara ihåg en enda: nåt om att ”Pekka var ute och körde och vägen svängde men det gjorde inte Pekka”. Det tyckte han också var roligt.
Får väl försöka ladda med några fler såna där skämt tills vi ses nästa gång ”på riktigt” (eller IRL som det väl heter nu för tiden) eller på Skype. Mycket sånt där går ju att googla fram förstås.

4 reaktioner på ”Åmej och Klåmej

 1. Fjärde året i Hjo februari 8, 2017 / 1:08 e m

  Känner igen det mesta. Kul. Pekka är också kul, att bryta på finska när man berättar. Kommer också bara ihåg samma som du. Men får man verkligen läsa dessa på bruten finska? Sitter man inte i knät på herr Åkesson då? Så komplicerat livet har blivit.

  Gilla

  • Gabrielle februari 9, 2017 / 11:44 f m

   Hm, ja…förstår vad du menar. Rasism att bryta på finska när man inte är finsk själv? Men herr Åkesson är väl mest inriktad på att hålla ”svartskallar” ute, trots att han är rätt mörk själv.

   Gilla

 2. norbergianblue februari 8, 2017 / 7:37 e m

  Känner igen den om mojoten, men har aldrig hört talas om Åmej och Klåmej. Men Bro bro, breja, med efterföljande Har du tagit prästens sko, sitter kvar på den slitna ”hårddisken”. Och ganska hårdföra Pekkahistorier som jag inte vågar mig på i detta forum. 🙂

  Gilla

  • Gabrielle februari 9, 2017 / 11:47 f m

   Bra det, att du inte citerar hårdföra Pekkahistorier här! Bro bro breja tar jag till mig. Minns den inte själv. Nu sparar jag tips om nya roligheter för barnbarnet i mobilen. 🙂

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.