Huvudbry för minister?

Den tyska försvarsministern Ursula von der Leyen valde vid ett besök i Saudiarabien nyligen att gå klädd i byxdress och vägrade sätta på sig en hijab. Eller en abaya. Och Angela Merkel har ju nyligen föreslagit att man i Tyskland ska införa förbud mot burka, nåt man redan har i Frankrike och Nederländerna. Men nu handlar det här mer om hur man ska bete sig på besök i andra länder. Den svenska handelsministern Ann Linde bar slöja vid ett besök i Iran nyligen. Prinsessan Madeleine och drottning Silvia ses vid ett besök hos påven iförda fotsid svart dräkt och svart sjal över håret, knappast en klädsel dom annars brukar ha. Hyckleri eller vadå?

Hur ska man se på det här? För egen del kan jag inte låta bli att applådera den tyska försvarsministerns beslut att gå barhuvad och klädd i byxdress vid besöket i Saudiarabien. Det känns mer rätt att protestera och inte låta sig styras av dom kvinnofientliga synsätt som finns i andra länder.

Samtidigt kommer frågan ”man ska väl ta seden dit man kommer?” Och så synpunkten att man vid statsbesök i länder som Iran och Saudiarabien ska undvika att förolämpa sina värdar (risk för trassel med handelsavtal? ekonomisk förlust?) genom att att klä sig på ett annat sätt än det som anses korrekt i landet.

Vad tycker du? Tur att jag inte är minister, tänker jag. Men var jag det skulle jag nog inte ha satt på mig en slöja heller. Det handlar om att stå upp för det man tror på och inte anpassa sig till föråldrade synsätt.

Fast, hm… det finns förstås andra sätt att se på slöjan än att den representerar kvinnoförtryck och ålderdomliga ideal. Läste en artikel i DN i dag av en svensk kvinna som i 18 år var praktiserande muslim. Om slöjan skriver hon t.ex. att ”Den är visserligen en religiös ”identitets-markör”, men också ett plagg som gav mig frihet att slippa fixa mig i håret och kanske också en känsla av att slippa bli bedömd efter mitt utseende. Muslimsk klädsel kan vara en radikal manifestation och avståndstagande mot allt fokus på kvinnokroppen och dess förtryckande ideal, även om det kanske inte är nåt annat än en feministisk illusion?”

Artikeln i DN har du här.

Uppdatering samma dag: Tilläggas bör att det tydligen (jag har läst lite mer om det här) finns skillnader mellan Iran och Saudiarabien när det gäller användandet av slöja. I Iran är det lag på att kvinnor ska bära slöja, i Saudiarabien är det inte lag. Det hänvisar Ann Linde till i den ”slöjstorm” som sägs ha utbrutit. Hon ville inte bryta mot lagen och bar därför slöja vid besöket i Iran. Snart ska hon åka till Saudiarabien och kommer då inte att bära slöja.
Artikel i DN om Linde här.
DN behandlar frågan också i en ledare, ”Markera hårt mot slöjan, Löfvén”, här.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.