Gasverket

gasverket_ssmfa050326sGick en vända borta vid Gasverket i Hjorthagen. Bilden ovan hittade jag hos Stockholmskällan. Foto: Göran H. Fredriksson. 1970. Stockholms Stadsmuseum.

I dag är området vid Gasverket en stor byggplats avspärrad med staket och grindar. Men en sån där dörr gick jag förbi i alla fall. Och så bilden av en människa som inte verkade så glad. Svår att fotografera eftersom graffittin fanns innanför stängsel. Det fick bli lite på snedden. Vadan denna sorg och förtvivlan? Slagen, förnedrad…? Man får tänka ut nåt själv. Trump? SD:s framgångar? Världens elände?

_dsc9262_170215_bakadJag vänder ryggen åt den sorgliga bilden och lyfter blicken uppåt istället. Tänk så snygga industribyggnader man kunde bygga på den tiden! Arkitekten är Ferdinand Boberg, förstås.

_dsc9256_170215Nu omdanas hela området. Och man ska inte riva bort gammalt som så ofta annars (Klocktornet på Norra Station t.ex.) utan göra nåt fint av dom gamla tegelbyggnaderna. Många av dom (alla?) verkar få vara kvar. Läs mer på Stockholms stads sida om projektet här.

Uppdatering i mars -17: Har åkt förbi gasverket med buss nu ett par gånger och sett att den sorgliga grafittin är borta. Bortsuddad och överkladdad med nåt annat. Nöjd med att jag hann föreviga bilden, fast den blev lite sned.

6 reaktioner på ”Gasverket

 1. Carin Nelander februari 16, 2017 / 5:29 e m

  Cyklade ofta kring gasklockorna o naturen där kring Djurgården för många år sedan.
  Gläder mig åt att området nu blir väl
  omhändertaget.
  Ha det gott!
  Carin

  Gilla

  • Gabrielle februari 17, 2017 / 3:23 e m

   Hej, Carin! Jag har bara varit vid gasklockorna tidigare och hade inte klart för mig att området med gamla Bobergska tegelbyggnader är så stort. Ska kolla efter hand hur det går med ombyggnadsjobben. Kan spana från buss 73. Ha det gott du med! 🙂

   Gilla

 2. norbergianblue februari 18, 2017 / 5:17 e m

  En både proffsig och hjärtslitande graffitti. Av någon med svarta tankar. Men ett fantastiskt krön på den där byggnaden och typisk för Boberg, som faktiskt bodde här i Norberg som barn, då hans far var fogde vid gruvan. Min egen Bobergfavorit är Uppenbarelsekyrkan i Saltsjöbaden, som fullständigt tar andan ur en. Tätt följd av Brandstationen i Gävle, som jag passerade varje dag på väg till mitt första jobb som 16-åring. Må så gott!

  Gilla

  • Gabrielle februari 18, 2017 / 10:51 e m

   Aha, detta om Boberg i Norberg visste jag inte. Inte heller att du har en bakgrund i Gävle! Det var ”den stora staden” när jag var liten och växte upp i lilla Söderhamn. Är du kanske rentav norrlänning liksom jag? 🙂
   Uppenbarelsekyrkan i Saltsjöbaden har jag aldrig sett, men nu blir jag ju nyfiken på den. Får kanske ta en utflykt dit nån dag. Ha det bra, du med!

   Gilla

 3. norbergianblue februari 19, 2017 / 10:51 f m

  Är född i Gammelstad utanför Luleå, och kom som 8-åring till Gävle. Tycker mig ha lite rötter nerplöjda på båda ställena. 🙂

  Gilla

  • Gabrielle februari 19, 2017 / 12:07 e m

   Ja, där ser man: då är du mer norrlänning än jag (om man nu kan gradera det!). Jag är född i Sollefteå och kom som 3-åring till Söderhamn. Nån som var längre norrifrån kallade oss som bodde i Söderhamn för ”rumpnorrlänningar”. Inte uppskattat! 🙂

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.