Vända ryggen åt Åkesson

Läser en artikel av Sofia Mirjamsdotter i Sundsvalls tidning. Jimmie Åkesson har varit i Sundsvall och visat propagandafilm, snackat enligt sitt vanliga upplägg och spritt desinformation om hur illa det går för Sverige. Ingen vänder längre ryggen till, står det i artikeln. Tvärtom: han fick stående ovationer. Så varför då, är han nån sorts rockstjärna? Jag tittar tillbaka på när folk faktiskt vände ryggen till vid såna här tillfällen. Det var förstås i förra valrörelsen. I maj 2014 var Åkesson i Sundsvall och höll valtal och då vände Sundsvallsborna ryggen åt honom. Likadant gjorde man i flera svenska städer vid den tiden. Så icke längre. Väldigt trist att folk nu i större utsträckning låter sig luras av partiets snedvridna bild av hur Sverige ser ut i dag och av deras skönmålning av det tillbaka-till-förr-Sverige som dom vill ha. Riktigt vidrigt alltihop.

Alla dom som vände ryggen till i Sundsvall för tre år sen, hur tänker dom nu? Ja, jag vet ju inte, kanske var det enbart SD-sympatisörer, såna som tyckt likadant år ut och år in, på det där mötet i Sundsvall.

Men visst pågår en normalisering, anpassning, utslätning… Och att M nu sträcker ut en hand till SD tycker jag förstås också illa om. Har aldrig röstat på M och kommer aldrig att göra det.

En dag var nån på Odenplan och delade ut SD-propaganda. Jag gick en lov runt personen, ville inte ha nåt som helst med såna människor att göra. Efteråt tänkte jag att jag ju faktiskt kunde ha gjort på ett annat sätt. Jag kunde ha stannat och frågat om han eller hon var rasist. Om svaret då blev ”Nej, inte alls!” skulle jag förstås fråga: ”Men varför stöder du då ett rasistiskt parti?” Och sen kunde snacket vara igång. En egen liten motrörelse. Ids jag, orkar jag? Det är ju enklare att runda och gå vidare. Och så tänker jag igen på Stéphane Hessel, den gamle franske diplomaten och tidigare motståndsmannen och koncentrationslägerfången, som skrev boken ”Säg ifrån!” när han var 93 år gammal. Han skriver: ”Den värsta inställningen som finns är att säga ‘jag kan ändå inte göra något åt det, jag har mitt att sköta’. Har man den attityden avstår man från en viktig del av sin mänsklighet, förmågan att uppröras, att säga ifrån och engagera sig.” Så nästa gång kan jag ”beväpna mig” med bra argument och ta diskussionen om SD står på Odenplan eller nån annanstans. Flera bra skrivningar finns ju hos Mirjamsdotter och hos andra som ”säger ifrån” och så kan man ju citera rasistiska skrivningar i SD:s eget partiprogram. Säga ifrån, inte låta saker man upprörs över passera utan att reagera. Det är ju faktiskt delvis därför också som jag bloggar.

Läs artikeln ”Jimmie Åkesson talar med kluven tunga” i ST här.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.