Skapa om sig

Dessa vackra men rätt kalla dagar kom jag att tänka på ett klädesplagg som jag använde rätt ofta vintertid förr om åren: mamelucker. Kanske redan på sent 50-tal – fast då hette det nog yllebyxor, förresten – och i varje fall på 60-talet och kanske 70-tal. Dom jag hade senast för många år sen är förstås utslitna och bortslängda. Ceriseröda var dom och i ett mjukt och skönt material. När man klädd i kjol och vinterkappa då förr i tiden kom hem till vänner om vintrarna (som ju alltid var kallare än nu) tog man av sig kappa och vinterstövlar ute i hallen och smusslade diskret av sig mameluckerna innan man satte på sig innerskorna som man hade med i en tygpåse och gick in.

Nu på senare år har jag levt i förvillelsen att plagget inte längre alls finns. Men det gör det. Dock ofta under annat namn som cykelbyxor eller damshorts på området damunderkläder. Men ordet mamelucker förekommer faktiskt fortfarande ibland. På ett ställe på webben hittar jag ett plagg som kallas både damshorts och mamelucker och så står det att det ”har ett miljövänligt transfertryck invändigt för optimal komfort”. Transfertryck? Vadå?

Foto: Mats-Erik Bjerkefors. 2013.
Paddling på Bosön. Foto: Mats-Erik Bjerkefors. 2013.

Transfertryck verkar vara en metod för textiltryck när man ska trycka en bild på t.ex. en t-shirt. Men i frågan om dom här s.k. damshortsen menar man nog istället ett sorts formande tryck som vävts in i plagget. Transferera fett hitan eller ditan? Jag letar vidare och hittar ett ord jag inte sett tidigare: Spanx. Det är tydligen ett varumärke för underkläder som formar (och väl förbättrar formen, det måste ju vara meningen!) rumpan, magen, midjan, låren… Shaping kallas det för, förstås. Engelska ska det ju vara.

Hå hå ja ja, vad jag missat! Spanx har funnits i Sverige i flera år nu inom den s.k shapewear-industrin (nytt ord för mig det också). Och här går jag och ser väl inte direkt ut som en säck potatis, men i alla fall… Är det nu, när jag äntligen insett möjligheterna, som jag ska bli en ny kvinna? Pressa in magen och rumpan, forma låren? Kan man andas i dom där plaggen, undrar jag. Det finns tydligen olika hårdhetsgrad att välja mellan. Är shapewear dagens motsvarighet till det som förr kallades korsett eller snörliv?

Nej, jag struntar i det där. I stället får jag väl köra lite extra hårt på vattengympan, gå lite längre promenader eller paddla lite mer i kajakergometern.

Tänkte först kalla inlägget Rumpvärmare, men ändrade mig. Googlade sen efter ordet och såg att det verkar ha en del att göra med ridning. Dvs det är ryttarens rumpa som ska hållas varm, inte hästens.

4 reaktioner på ”Skapa om sig

 1. margaretha februari 20, 2017 / 3:21 e m

  Fanns (finns) det inte något som kallas för spandex – det låter som en nära släkting till spanx.
  Den gamla byxgördeln var ju ingen höjdare – och inte lurade den någon heller!
  Margaretha

  Gilla

  • Gabrielle februari 21, 2017 / 5:25 e m

   Jo, du har nog rätt. Känner igen det där spandex. Och jag minns nu faktiskt också att jag efter en av mina graviditeter/förlossningar ett tag använde nåt sånt där för att hålla in ”maggen”. Tyckte inte om det då heller! Och nu har utvecklingen med allt det här nya kroppsformandet som sagt gått mig förbi. Nåja, var och blir salig på sin fason… 🙂

   Gilla

 2. Christina Andersson februari 20, 2017 / 5:19 e m

  Kul att du skrivit om tillbehör av de här nya sorterna. Strumpbyxor , eller leggings, har någon sorts trycka in magen resår. Sådana har jag och det är alltid skönt att ta av dem. Mameluckerna från 1980-talet fungerar alldeles utmärkt under långbyxorna när det bara nästan är kalsongväder. Nytt resårband och de används igen. Faktiskt under kjolen också ibland.
  Nyligen hittade jag söta spetsar som visade sig vara strumpebandshållare jag aldrig använt. Den måste ha funnits i en billigt-låda någon gång. Jag trodde väl att de skulle användas någon gång. Kanske kan säljas som sexiga på Blocket! Eriks-hjälpen känns inte som rätt mottagare.
  Den tar så liten plats i byrålådan så den kan få finnas kvar ett tag till.

  Gilla

  • Gabrielle februari 21, 2017 / 5:26 e m

   Behåll du dom där spetsarna. Kanske yppar sig nåt tillfälle?!

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.