Moralisk kompass

Nu kommer ett filmtips: vi såg en väldigt bra och gripande film igår, ”Den okända flickan”, manus och regi av Jean-Pierre och Luc Dardenne. Bröderna Dardenne har gjort flera bra filmer tidigare, t.ex. ”Pojke på cykel” som kom för ett par år sen.

”Den okända flickan” handlar om en läkare som arbetar på en liten mottagning för lägre inkomsttagare i Liège. Hon får erbjudande om att börja på ett glassigare ställe där en grupp läkare tar emot patienter med mer pengar men väljer att stanna kvar bland dom mer utsatta och mindre bemedlade. Adèle Haenel spelar den unga läkaren Jenny Davin, som får ta hand om det ena och det andra på sin praktik.

En kväll händer något som ställer till det för läkaren. Hon känner att hon har ett ansvar och handlar därefter. Hon har uppenbarligen en stark moralisk kompass – om man nu kan ha olika styrka på kompasser. Nåja, bildligt talat kan man ju det i alla fall. Hon är en människa som går långt för att göra det hon anser är det rätta. Det är verkligen en imponerande skådespelarinsats, och Adèle Haenel är bild i princip hela tiden. Filmen är fängslande rakt igenom och nån filmmusik behövs inte för att betona nånting.
Rekommenderas!

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.