Hot mot demokratin

Läser Wolodarskis artikel i DN i dag. Det handlar om Donald Trumps första 100 dagar som president. Washington Post har räknat presidentens rena lögner eller missvisande uttalanden under 98 dagar av denna tid och kommit fram till 452 st, dvs 4-5 felaktigheter per dag.

Jag ryser vid Wolodarskis formulering av vad det innebär. Han skriver:
”Spelar det någon roll om USA:s president slarvar med fakta? Detta är inte slarv med fakta. Detta är att systematiskt undergräva basen för en offentlighet byggd på förnuft och respekt för erfarenhet och kunskap, det vill säga det som kännetecknat våra samhällen sedan upplysningen och senare demokratins genombrott.”

Förfärligt! Det är så oerhört mycket som står på spel. Och ska det fortsätta så här? Ska den här narcissisten, eller vad han nu är för nåt, sitta i 4 år och kanske därefter 4 år till? Många stöder honom ju fortfarande trots alla lögner och allt manipulerande. Hur kommer demokratins grundvalar att se ut efteråt? Jag fortsätter envist att hoppas på att det ska ta stopp för Trump och hans anhang. Snart! Att det ska gå upp ett Liljeholmens för folket i USA att Trump självklart inte är lämpad för sitt ämbete – han kanske t.o.m. faktiskt är sjuk i huvet – och bör tvingas avgå.

Tänker också på Berlusconis Italien och hur värderingar på en rad områden i samhället successivt kan ändras till det sämre beroende på vem och vilka som sitter i den politiska ledningen för landet. Minns Gandinis dokumentärfilm ”Videocracy” (2009) om Berlusconi och media och om hur människor påverkades. Ytligheten griper omkring sig. Respekt för erfarenhet och kunskaper minskar. Allas högsta dröm är att bli programledare i tv osv.  Hur det är i Italien nu vet jag inte, ska jag väl tillägga. Kanske har dom repat sig någorlunda. Och ska vi börja tala om tv och tilltagande ytlighet har vi ju många exempel på det här i vårt eget land. Hur respekten för tittarna minskar osv. Nya ”Fråga Lund” från i höstas t.ex. Men nu börjar jag komma lite för långt bort från ämnet för det här inlägget. Så jag avslutar med att säga:
Glad sista april! Och akta igelkottarna!

Läs Wolodarski här.

2 reaktioner på ”Hot mot demokratin

 1. norbergianblue maj 2, 2017 / 8:38 e m

  Nog blir den allt tydligare, griper omkring sig, den där ytligheten. Snart sagt på alla områden, även när det gäller skola och utbildning. Jag tror inte att man kan förlita sig helt och hållet på Wikipedia, som man ofta gör idag när man ska plugga. USA:s Trump beter sig som en förvuxen femåring, vilket ju också är ett tecken i tiden. Ibland blir man nästan rädd.

  Gilla

  • Gabrielle maj 3, 2017 / 9:33 e m

   Ja. Man blir verkligen nästan rädd. Just nu tänker jag också mycket på franska valet. Ruggigt! Tänk om Le Pen vinner? Hemska tanke! Rasar EU ihop helt då? Och det blir bara smulor kvar… 😦

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.