Flyktingamnesti 2017

Ja, låt dem stanna! Ge de unga ensamkommande rätt att stanna i Sverige – oavsett om de blivit uppskrivna i ålder eller inte, och oavsett om de fyllt 18 eller inte.

Stoppa utvisningarna till länder i krig!
Stoppa utvisningarna till Afghanistan!
Du kan skriva under en namninsamling här.

Såg du artikeln i DN igår? Jag är inte miljöpartist men den här gången håller jag med dom fullt ut. Och frågan om flyktingamnesti ska tydligen tas upp på Miljöpartiets kongress nu snart. Läs om Zubaid Wahidi, som nu hotas av utvisning, och om den miljöpartistiske kommunpolitikern Nicklas Steorn i några artiklar i DN här och här.

Det är så omänskligt och petimetrigt (”Vi har våra regler…”) och dumt att kasta ut dom. Dumt för att det är ett fruktansvärt slöseri med mänskliga resurser. Sverige med sin åldrande befolkning behöver ju unga människor.

Läs också en text från en av dom som tog ansvar för dom stora orden om att vi skulle ”öppna våra hjärtan” och som nu är förtvivlade över det som händer. Texten finns på hemsidan för namninsamlingen Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar här.

Uppdatering 30 maj:
Tvångsutvisning av ett tjugotal afghaner i ett chartrat plan. Niklas Orrenius skriver om hur det gick till och om protester och förtvivlan i en artikel i DN i dag här.

4 reaktioner på ”Flyktingamnesti 2017

 1. Bert Bodin maj 24, 2017 / 9:23 f m

  Det värsta tycker jag är att de utvisas till ett land där de aldrig levt, i många fall. Därför har de inget nätverk av släktingar eller någon anknytning till landet överhuvudtaget. De har ofta flytt Afghanistan till Iran av olika orsaker. Då tillsammans med föräldrar.

  Så jag håller med dig till fullo.

  Gilla

  • Gabrielle maj 25, 2017 / 8:05 f m

   Ja, så är det. Dessutom är det tydligen så att dom system Migrationsverket använder för att underlätta en anpassning till Afghanistan för dom som tvingas dit inte alls fungerar. Det är så ruttet och inkompetent och omänskligt hanterat alltihop!

   Gilla

 2. Gabrielle Björnstrand maj 25, 2017 / 12:22 f m

  Jag håller också med, till fullo. Vi behöver vara goda mot de utsatta, samtidigt som vi behöver starka kontroller och ökad övervakning gentemot de som är potentiella våldsverkare/terrorister.

  Gilla

  • Gabrielle maj 25, 2017 / 8:10 f m

   Det finns för lite godhet i världen. Och vi har det ju på många sätt så bra i det här landet, har råd att vara generösa. Det som händer nu med ungdomarna som utvisas tror jag är nåt vi kommer att skämmas gruvligen över. Ungefär i stil med baltutlämningen hösten 1945, om nu nån kommer ihåg den… Och det här är förstås mycket större, gäller många fler.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.