Besökare i strandskogen

En majkväll 1946 är en ung kille ute i Kronoskogen utanför Ängelholm, inte långt från Skäldervikens strand. Han ska titta på fåglar och palla fågelägg. Det börjar mörkna. Fåglarna borta vid Sjödammarna för ett väldigt liv. Vid 11-tiden är det beckmörkt. I ljuset från sin pannlampa får killen plötsligt syn på nåt märkligt i en glänta i skogen. Först tycker han att det ser ut som karusellen på ett tivoli. Sen tänker han att det kanske är tyska piloter som flytt från nåt läger; det här hände ju kort efter andra världskriget. Så ser han att det är ett tefat som landat där!

Förstås en mycket märklig historia. Gösta Carlsson höll den hemlig i många år. Han kom att kallas Pollenkungen eftersom han så småningom startade en pollenfabrik och utvecklade pollenmedicin. Inspirationen att ta vara på pollen hade han fått av utomjordingarna som han såg vid tefatet, berättade han. Pollenkungen är känd för sin Ufo-historia, sin pollenmedicin och för att ha satsat på Rögle BK, från början en bandyklubb, senare känd för sina framgångar i ishockey.

Ska man tro på det där med Ufo:n eller ej? Hm…jag tvivlar. Tror inte på Ufo-besök med utomjordingar ombord som liknar människor (såg ut som jordens astronauter ungefär sa han långt efteråt). Men för dom som träffade Gösta Carlsson och hörde honom själv berätta om upplevelsen i strandskogen kändes det kanske inte lika säkert att det var båg och hittepå. Nånting hade han ju sett…

I början av 1970-talet gjorde Gösta Carlsson ett monument på platsen för landningen. Spåren av farkosten fylldes i med betong och i centrum ser man hur Ufo:n såg ut (skala 1:8 cm). På en skylt vid ett träd står det: ”Av UFO turbinstråle skadad fura. 18 maj 1946”.

Några artiklar: Skånska Dagbladet aug 2008 här, Helsingborgs Dagblad nov 2003 här. Lite större Ufo om du klickar på bilden.

6 reaktioner på ”Besökare i strandskogen

 1. Christina Andersson maj 31, 2017 / 5:46 e m

  Men oj, det var ju bara två månader innan storken lämnade av mig på BB i Ängelholm. Historien är helt ny för mig. Pollenkungen också.

  Gilla

  • Gabrielle maj 31, 2017 / 6:09 e m

   Aha…kan det finnas ett samband, menar du? Att du föddes strax efter alltså. Mysko saker händer ju hela tiden. 🙂
   Lustigt att du inte känner till historien tidigare. Du som är född i Ängelholm till och med. Du får göra ett Ufo-besök nästa gång du är i krokarna.

   Gilla

 2. norbergianblue maj 31, 2017 / 7:42 e m

  En fantastisk historia.Jag är skeptiker av naturen, men det här vill jag gärna tro på. Har en god vän som käkat Göstas Cernitol hela sitt vuxna liv och han har inga problem med urinvägar eller prostatakörtel. Men det är klart, han har ju inget att jämföra med av naturliga skäl. 🙂

  Gilla

  • Gabrielle juni 1, 2017 / 9:49 e m

   Jag med: skeptiker. Tror mer på naturvetenskapen. Bra i alla fall att Göstas Cernitol funkat för din goda vän. Själv hade jag aldrig hört talas om Pollenkungen och inte heller Ufo:n förrän vid besöket i Skåne häromdan. Synd att Gösta C inte hade kamera med sig den där majkvällen -46. Fast det hade väl inte funkat ändå om det var så mörkt.

   Gilla

 3. Lars-Erik Almberg juli 21, 2017 / 2:55 e m

  Jag hade för ett antal decennier sedan en morbror som bodde i Ängelholms utkant och han visade mig på den glänta där monumentet står. För mig är det en helt sannolik historia eftersom jag själv har haft den förmånen att få se hur ett ufo i form av ett stort tefat kommer farande från horisonten med ett intensivt vitt ljussken. Föremålet tvärstannar på himlen, vobblar en stund, skickar iväg ett antal mindre lysande föremål i en enorm hastighet varefter det stora tefatet tippar över lodrätt och bildar så formen av en cigarr som hänger där på himlen. Ljusskenet avtar samtidigt och övergår till svagt orangerött. Både jag och min kamrat blev helt förstummade. Detta skedde en sommar i början av 1960-talet i västra utkanten av Söderhamn. Vi observerade föremålet i cirka fem minuter innan vi smått skrämda drog oss in till centrum av staden. När jag kom hem skrev jag ned i en anteckningsbok det jag sett och ritade bilder. Vi berättade inte om detta för någon eftersom det på den tiden skulle omedelbart ha gett oss ett dåligt rykte. Inte förrän i slutet av nittiotalet vågade jag publicera denna upplevelse i en tidskrift.

  Gilla

  • Gabrielle juli 27, 2017 / 9:32 f m

   Oj, det var värst! Intressant och spännande. Jag har aldrig träffat nån som bevittnat nåt sånt här. Nu går förstås tankarna igång och rör sig från ”Är han riktigt klok?” till ”Kan det vara sant?”, ”Hade vi faktiskt besök från rymden under en viss period?”, ”Vad finns det för andra vittnesmål och vad finns det för bevis?”. Hm…måste googla och läsa mer om sånt här.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.