Så var det då

”Sveriges Riksbank inlöser vid anfordran denna sedel å FEM KRONOR med guldmynt enligt lagen om rikets mynt av den 30 maj 1873.”

Fast nej, det gör dom inte alls det. Den här gamla sedeln är förstås ogiltig sen länge och det lönar sig säkert inte att komma med någon anfordran. Några guldmynt lär jag inte få. Men visst är den fin. Var inte pengarna lite vackrare förr? Eller är det bara jag som är gammaldags? På baksidan finns en bild av Gustav Vasas välkända nuna.

Och nu byter vi mynt och sedlar igen. Efter 30 juni är alla 1-kronor, 2-kronor, 5-kronor, 100 kr-sedlar och 500 kr-sedlar som vi använt på senare år ogiltiga att handla för. Information från Sveriges Riksbank här.

4 reaktioner på ”Så var det då

 1. Marie-Louise Bohman juni 28, 2017 / 2:57 e m

  När jag var liten omkr.1940, hittade min pappa en sån här femma på Gröna Lund. Han gick genast och lämnade in den på polisstationen på Gröna Gränd. Polisen införde den noggrant i sina rullor och om ingen krävde tillbaka den skulle han få behålla den. Så väl var det nog inte den gången.

  Gilla

  • Gabrielle juni 28, 2017 / 9:16 e m

   Ärlighet varar längst. Söt liten historia. Tänk att polisen var så noggrann på den tiden. Och det är klart: 5 kr var värt mer på den tiden. Hittade nånstans att 5 kr 1940 motsvarar ungefär 120 kr i dag.

   Gilla

 2. norbergianblue juli 4, 2017 / 5:57 e m

  Tycker att de nya sedlarna känns som monopolpengar, och mynten är tunna och nästan papperslätta. Man börjar väl bli gammal och gnällig. So be it!

  Gilla

  • Gabrielle juli 8, 2017 / 3:05 e m

   Ja. Håller med. Särskilt dom nya enkronorna känns som leksakspengar tycker jag. Både mynt och sedlar var allt rejälare doningar förr. Men nåja, man vänjer sig nog vid dom här nya så småningom i alla fall som vid så mycket annat. Och så betalar man med kort allt oftare.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.