Stoppa utvisningarna! (2)

Häromdan gick jag till Medborgarplatsen där sittdemonstrationen mot utvisningarna till Afghanistan pågår.

Hur länge orkar dom hålla på? När ska dom få ett svar? Migrationsverket hukar sig väl. Och så påstår dom förstås att det inte alls är så farligt överallt i Afghanistan. Nähä…åker dom dit själva och kollar överallt, tro? Vågar dom det? Häromdan stod det igen att två flyktingministrar i Afghanistan vädjar till Sverige att göra som man gjort i Tyskland: stoppa utvisningarna, åtminstone tillfälligt. Landet klarar inte att ta emot flyktingarna som skickas dit.

I dag planeras tydligen en manifestation till stöd för ungdomarna som protesterar på Medborgarplatsen. Hoppas nu bara att inte några korkskallar från NMR eller andra nazister tänker gå dit och bråka. Kanske bra att det är en grå och regnig dag i Stockholm i dag?

Ser nu i en artikel i DN att demonstranternas tillstånd går ut 23 augusti. Vad händer sen? Allt går ”back to normal”? Migrationsverket ruskar bara lite på sig och vevar vidare med sin långsamma handläggning av ärenden. Tiden går och flyktingarna fortsätter att vänta på besked och hoppas och förtvivla och hoppas och förtvivla och vara rädda.

DN, ”Afghanistan vill stoppa utvisningar” här.
DN, ”Det räcker inte att visa sitt stöd – man måste göra något” här.

8 reaktioner på ”Stoppa utvisningarna! (2)

 1. bloggarbjorn augusti 19, 2017 / 10:24 f m

  Men besked har väl givits: uppehållstillstånd beviljas inte, det har överklagats i vissa fall men utslaget är detsamma. Vad finns mer att säga? Om inte svensk lag gäller i Sverige, vad gäller för lag då?

  Gilla

  • Gabrielle augusti 19, 2017 / 10:59 f m

   Finns inte möjligheten att regering och riksdag beslutar om amnesti? Är det olagligt enligt svensk lag?

   Gilla

   • bloggarbjorn augusti 19, 2017 / 11:23 f m

    Det är möjligt att det är lagligt – men är det lämpligt? Det är irriterande med språkförvrängningar där rätten att be om asyl förvandlas till rätt att få asyl vare sig asylskälen verkar rimliga eller inte. Sverige har ju inte direkt varit ogint vad det gäller att släppa in folk, men vissa gränser måste ju finnas. Alla är inte välkomna.

    Gilla

    • Gabrielle augusti 19, 2017 / 11:50 f m

     Men kan det verkligen vara lämpligt att dom ungdomar, vars asylskäl efter orimligt lång handläggningstid bedöms som otillräckliga, skickas till ett land där det är livsfarligt att vistas? Där går bedömningarna uppenbarligen isär. ”Med stöd i FN:s senaste rapport om säkerhetsläget i Afghanistan och efter ett bombdåd i Kabul i maj som dödade 90 människor och skadade 400 har Tyskland stoppat reguljära utvisningar tillbaka till Afghanistan. Tyskland har begränsat utvisningar till att gälla vissa aggressiva extremister och kriminella” skriver en företrädare för Refugees welcome i DN här. http://www.dn.se/debatt/lagligt-men-omoraliskt-att-utvisa-unga-till-afghanistan/
     Dessutom har ju Migrationsverkets bristfälliga handläggning (dom säger ju själva att personalen är ny och ovan) av ansökningarna dragit ut så på tiden att dom som var barn när dom kom hit hinner fylla 18 och då är det ok att utvisa dom. Det kanske sker enligt svensk lag men jag tycker det är omoraliskt och fel i alla fall!

     Gilla

     • bloggarbjorn augusti 19, 2017 / 9:05 e m

      Det finns två tänkbara etiska linjer. Den pliktetiska, respektive den konsekvensetiska. Vilken som är bäst (om det nu ens går att avgöra vilken som är bäst) beror förmodligen på vilka problem som skall hanteras. Jag skulle tro att många känner en plikt att hjälpa barn som ser ut som barn utan att tänka för mycket framåt, men när det gäller grabbar i värnpliktsåldern (flickor i motsvarande ålder är märkbart frånvarande) är det inte frågan om konsekvenserna just för oss själva väger tyngst. De senaste dygnen har ju varit rätt otrevliga både i Sverige och omvärlden.

      Gilla

     • Gabrielle augusti 19, 2017 / 10:17 e m

      Håller inte med och känner inte att begreppen om två etiska linjer klargör så mycket egentligen. I alla fall inte för mig.
      Ungdomar (killar i värnpliktsåldern som du säger) som tagit sig hit och håller på att etablera sig i vårt land, går i skolan, lär sig svenska och är inställda på att skaffa sig ett jobb och klara sig själva – behöver vi inte dom här? Med vår åldrande befolkning? Det hör ju till konsekvenserna för oss själva. Det rör sig ju dessutom om handlingskraftiga modiga ungdomar som säkert utsatt sig för stora påfrestningar och i många fall antagligen vågat livet för att fly.
      Att det är färre flickor än killar finns det säkert förklaringar till men det hör väl inte riktigt till den här diskussionen tycker jag.

      Sen håller jag förstås med om att det hänt mycket riktigt otrevligt sista tiden både här och i andra länder. Bekymmersamt verkligen är det t.ex. också med dom beväpnade gängen som skjuter på varandra i vårt land. Och det är klart att det hänger ju samman med dåliga förhållanden och misslyckad integration. Hm, det finns mycket att rätta till och mycket att göra!

      Gilla

 2. bloggarbjorn augusti 20, 2017 / 8:30 e m

  Det verkar som vi pratar förbi varandra. Jag är oroad för att det här får fortgå. Vem tar ansvar om någon av de här yngre manspersonerna bestämmer sig för att det är dags att trycka gaspedalen i botten på fel ställe, eller något annat otrevligt. – Nej, det är nog ingen idé att vi pratar vidare om det här, vi står för långt från varandra.

  Gilla

  • Gabrielle augusti 20, 2017 / 10:30 e m

   Ja, det gör vi kanske – pratar förbi varandra. Det är alltid knepigt med skrivna ord, nyanser kan gå förlorade. Sen hur långt vi står ifrån varandra när det gäller invandringen vet jag inte riktigt. Jag är inte ute efter att släppa allt fritt men jag tycker vi har råd att vara mer generösa än vi är i dag. Och det är mycket som hanteras väldigt dåligt, det finns det ju hur många exempel som helst på. Naturligtvis är jag också oroad för förtvivlade och kanske förvirrade handlingar av människor som inte ser nån utväg. Det har vi ju dessvärre sett exempel på nu igen.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.