September

Ja, så gick vi in i en ny månad. Det är väl lite olika om man ser det som en sommarmånad – sensommar, indiansommar, brittsommar? – eller tycker att hösten börjat. SMHI har förstås en definition på vad som är höst. ”Den meteorologiska definitionen av höst är att dygnsmedeltemperaturen ska vara sjunkande och lägre än 10 plusgrader men högre än 0°.” Och så ger man exempel på när hösten normalt brukar komma i olika delar av landet: Kiruna 16 augusti, Östersund 5 september, Stockholm 29 september, Malmö 12 oktober.

Men det är nånting med den här månaden, den här övergången mot höst och vinter. Vi vet ju vad som väntar och samtidigt står vi här och vacklar mellan sommar och höst. Det stämmer till eftertanke och kanske till att ta vara på dagarna lite extra mycket. Det är lite som i april fast tvärtom om du förstår vad jag menar.

Och så får jag septembersånger i skallen. ”…but the days grow short when you reach September” sjunger Frank Sinatra i September Song. Vilken fantastiskt skicklig sångare han var, Frankie Boy. Länk till sången på Youtube har du här.

Väldigt annorlunda mot Frank är den septembersång som franska Barbara sjungit in, också den en gammal favorit för mig. ”Quel joli temps pour se dire au revoir/Vilken vacker tid att säga farväl till varandra”. Eller kanske snarare ”på återseende” för sången handlar också om att dom nog ska ses igen, kärleken kommer tillbaka till våren, liksom svalorna. Nåt sånt sjunger hon om. Och så om röken från cigaretter… det gick väl för sig på den tiden. På Youtube här.

Både Frankie Boy och Barbara har varit med i bloggen tidigare – i september andra år. Bra med återanvändning.

3 reaktioner på ”September

 1. Gabrielle Björnstrand september 2, 2017 / 1:01 f m

  Vilket får mig att tänka på den gamla sången ”Minns i november, det ljuva september…”. Från vilken longitud den nu var skriven (minns jag ej).

  Gilla

  • Gabrielle september 2, 2017 / 10:18 f m

   Ja, från musikalen ”Fantasticks” från 1960. I Sverige turnerade Riksteatern, antar jag att det var, med musikalen nån gång på tidigt 60-tal. En de större rollerna tolkades av Christian Bratt, skådespelare och sångare. Jag såg musikalen som mycket ung tillsammans med mina föräldrar på den gamla fina Teatern i Söderhamn. Efteråt blev vi hembjudna till en god vän till mina föräldrar som var kompis med Christian Bratt. Han och några av dom andra skådespelarna var där. Väldigt spännande för en ung flicka att vara med om. Jag var ju inte van att umgås med skådespelare…som vissa andra. 🙂

   Gilla

 2. Gabrielle Björnstrand september 2, 2017 / 8:44 e m

  Den sattes upp på Vasateatern också, med bland andra Lena Söderblom i en av rollerna. Jag såg den med min pappa. Det var roligt, och lättsamt.

  Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.