Bort gå de …

Är i stugan på Sandskär. En dag med envis blåst från söder. Hans Alfredson är död. Jag har hört ett långt inslag om honom på radio och blir lite ledsen. Ytterligare en av dom man – jag – verkligen tyckt om. Många tankar och minnen kommer förstås. Han har ju liksom alltid varit med.

Jag kan inte alls hans produktion i årtal men själv minns jag den där ”Guben i lådan” med Martin Ljung och Hans Alfredson som att det nog var en av dom första gångerna jag hörde Hans A. Och sen tiden med Tage Danielsson. Oj oj, vad dom har betytt mycket för många!

I radion pratar man en del om svärtan hos Hans Alfredson, förmågan att gestalta ondsinta personer på film osv. Javisst, det var han bra på i ”Den enfaldige mördaren” m.m. Men för mig är han framför allt väldigt mycket värme och skratt och uppfinningsrikedom. Och Lindeman och ”Jag vill ha blommig falukorv” och ”Han hade foten i en potta” m.m. Vila i frid Hans Alfredson. Jag har tänt min oljemarschall till hans minne. Den står härute fladdrar av bara sjuttsingen i kvällsvinden.

4 reaktioner på ”Bort gå de …

 1. norbergianblue september 10, 2017 / 8:57 e m

  Ja, de faller ifrån, den ena efter den andra. Mina favoriter med Hasse och Tage var 88-öresrevyn och Fröken Fleggmans mustasch. Den senare har jag sett flera gånger. Minns att duon Philip och Fredrik i en omgång av ”På spåret”, sa att Hasse och Tage var överskattade. Sedan dess har jag undvikit alla program med dessa två flamsare. Vissa heliga kor får man inte trampa på. 🙂

  Gilla

  • Gabrielle september 11, 2017 / 1:40 e m

   Håller med. 88-öresrevyn, det var väl den där ”Man får hoppas att barna ändå får ett glas öl” var med. Också en gammal favorit.
   Riktigt dumt sagt av Philip och Fredrik, tycker jag.

   Gilla

 2. Anna september 10, 2017 / 9:10 e m

  Värme, humor, närvaro, engagemang i samhällsfrågor på ett effektivt sätt. Tages död för många år sedan var en stor förlust för oss alla och det är lätt att förstå att det betydde ännu mer för Hans Alfredson.
  Ännu ett exempel på att vi – i vår generation, 40-talisterna – har fått det bästa. Efter oss, snart lägger vi också näsan i vädret, vad? Inte blir det bättre för de som är unga idag och de kommer inte att ha några som Hasse och Tage. När det gäller Filip och Fredrik vet jag väldigt lite. Har sett dem som tävlingspar i På Spåret, annars inte alls. Har de sagt om Hasse och Tage att de var överskattade så skulle jag också dra mig bort från dem.
  Öppen kanal på SVT är en skattkälla att ösa ur. Personligen har jag sett minnesvärda Svea Hund på Göta Lejon en vårkväll på 70-talet, det är nog allt. Annars mest tv. Men att,dessa herrar, var och en för sig och tillsammans, hade en unik begåvning som gett oss så mycket, det kan ingen snacka bort.

  Gilla

  • Gabrielle september 11, 2017 / 1:45 e m

   Ja, nog känns det sorgligt. Och Tage dog redan 1985 ser jag nu, kom inte ihåg att det hunnit gå så många år. Oj vad vi saknade honom. Och nu är båda borta. Ja, engagemanget i samhällsfrågor också viktigt. Det hade dom båda två på ett bra sätt, återigen med humor och värme.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.