Om tak

Tycker om tak. Att titta på tak, inte särskilt gärna att gå på dom. Och inte alla sorters tak. Det är ju stor skillnad på tak i olika länder och även tak från olika byggnadstider. I länder där man inte har problem med snöfall kan man ju ha platta tak istället vilket inte alls är lika vackert som våra gamla sluttande och ofta branta tak. Sadeltak, mansardtak, valmat tak … ”Kärt barn har många namn” eller snarare utformningar.
Och för all del, i dag byggs ju många hus även i det här landet med helt platta tak. Visar sig emellanåt vara rätt korkat.
Var dom olika byggnaderna finns som täcks av taken på bilden är nog inte så svårt att lista ut.
(Klicka för större bild!) Det var dagens epistel om tak.

2 reaktioner på ”Om tak

 1. norbergianblue oktober 3, 2017 / 5:33 e m

  Kan Östermalm tänkas vara en kvalificerad gissning. Gillar själv att strosa runt där och titta på fasader och tak. Under -40 och -50-talet byggdes ju en del hiskeligt fula villor, som stora kartonger med helt platta tak. I ett land med regn och snö större delen av året. Vet inte om du varit på Madeira, men där finns en liten by, Santana, där husen är byggda som rätvinkliga trianglar, där sidorna utgör taket och alltså går ända ner till marken. Kanske inte så praktiska, men ganska charmiga, och dessutom färggranna. 🙂

  Gilla

  • Gabrielle oktober 4, 2017 / 9:45 e m

   På Madeira har jag inte varit, men nu har jag förstås googlat på Santana och sett dom där färggranna husen. Dom ser verkligen lustiga ut och nåt besvär med snö lär dom ju inte få! 🙂 Taken på min bild är inte på Östermalm. Tog fotot från Katarinahissen och husen i förgrunden ligger vid Kornhamnstorg. Det mesta som syns är nog Gamla stan men Rosenbad och Riksdagshuset skymtar i fjärran.
   När jag går över Kornhamnstorg sen börjar det sjunga inne i skallen: ”I gamla sta’n, vid Kornhamnstorg, i Hallbecks antikvariat en gammal drömbok köpte jag i folioformat. Sen drömde jag förliden natt om Beatrice-Aurore…” https://sv.wikisource.org/wiki/Beatrice-Aurore
   Antikvariatet fanns kvar ända till mars 2009 hittade jag hos DN.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.