Minsann inte Askungen

Många hackar på sociala medier och hävdar att det finns en massa nackdelar med att man använder såna. Man hör argument av typen sociala medier gör att man träffar folk ”på riktigt” mer sällan, en massa fake news sprids, trollen härjar, folk spenderar stora delar av sin vakna tid på sociala medier, Facebook är en drog… osv. För egen del har jag mest positiva erfarenheter av sociala medier. Men jag inser att det där förstås är olika beroende på kanske vad för sorts person man är, var man är i livet, vad man har för människor omkring sig osv. Och visst, allt det där med troll, fake news, påverkan på presidentvalet i USA och diverse skum påverkan från Putin-landet osv finns ju tyvärr.

Därför är det roligt när man hör nåt positivt om sociala medier. Häromdan fick jag lite av en aha-upplevelse och en bekräftelse av att sociala medier kan vara bra av en kanske lite oväntad anledning. Jag satt och körde från Söderhamn till Stockholm och lyssnade som vanligt på radio. Programmet sändes på P1 och handlade om unga kvinnor i Indien. Rubriken var ”Indiens kvinnor hittar nya rum för frihet”.

”Sociala medier kan vara skarpa vapen i kampen mot strukturellt förtryck” säger Per J Andersson, journalist som skrivit flera böcker om Indien. Han berättar om den unga Varnika Kundu som körde bil hem sent och råkade ut för några unga berusade män som började bråka med henne. Det kunde ha gått illa men polisen kom och situationen lugnade ner sig.

Efteråt gick en politiker (pappa till en av killarna) ut i media och ifrågasatte om kvinnor verkligen ska vara ute och köra bil ensamma efter midnatt. Det skulle han nog inte ha gjort. Varnika Kundu gick ut på Twitter och ”berättade vad som hänt, la ut en bild på sig själv ute på stan sent om natten – och så uppmanade hon andra tjejer att göra likadant under #AintNoCinderella. Uppropet blev snabbt viralt. Tiotusentals unga urbana medelklasskvinnor runt om i Indien började lägga ut bilder på sig själva när de dansar på klubbar och traskar omkring på egen hand på gatorna med kommentarer som ”Hej, det är midnatt och jag är inte hemma”.

Andersson säger: ”Manligt dominerade byråd runt om i landet har upptäckt faran – och har därför försökt förbjuda kvinnor att använda mobiltelefon i ett desperat försök att återfå den patriarkala kontrollen. Men det är för sent. I dag finns det drygt 800 miljoner mobiltelefoner och nästan en kvarts miljard Facebookanvändare i Indien.”

En länk till programmet har du här.
En BBC-artikel här.
Heja heja alla kvinnor i Indien, säger jag.

2 reaktioner på ”Minsann inte Askungen

 1. Bert Bodin oktober 18, 2017 / 3:42 e m

  Att sociala medier blir vad du själv gör dem till, har nog förbigått många. Jag är också ute på Facebook och Instagram. Men jag lär mig hur de fungerar och gör inställningar som gör att jag slipper de värsta avigsidorna.

  Har många positiva erfarenheter.

  Gilla

  • Gabrielle oktober 23, 2017 / 5:52 e m

   Jag med. Många positiva erfarenheter och inga negativa alls vad jag kan minnas.
   Instagram har jag bara nosat på hittills. Ska kolla lite mer på det.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.