Fint besök på balkongen

I morse var en ganska stor och mycket vacker fågel på vår balkong ett litet tag. Balkongen vetter mot gården och där står fortfarande några krukor med pelargonier som fågeln tydligen hittade nåt ätbart i. Det var en nötskrika, minsann. Inte sett såna i innerstan tidigare. Jag spanade på den en liten stund men att ta bild på den gick inte. Den var skygg.

Nötskrikan verkar i folktron i vissa landsändar ha setts som lyckobringande, i andra som olycksfågel. Så mycket folktro finns väl inte kvar i Stockholms innerstad kan jag tro. Så jag kan väl välja själv då istället. Bestämmer mig för lyckofågel.

Hittade väldigt fina bilder på nötskrika hos en annan bloggare. Men så är det också en yrkesfotograf som tagit bilderna. Roffe Andersson heter han. Hoppas Roffe tycker det är ok att jag länkar. Titta på hans läckra bilder på nötskrika här.

10 reaktioner på ”Fint besök på balkongen

 1. bloggarbjorn oktober 18, 2017 / 7:10 e m

  Nötskrikan verkar finnas permanent på Långholmen. Ditt ex kanske har flugit in från trakterna av Hagaparken eller från Frescatisidan av Brunnsviken.

  Gilla

  • Gabrielle oktober 19, 2017 / 9:26 f m

   Åh, roligt! Visste inte alls att fågeln håller till så nära. Ska ta mig en spaningspromenad på Långholmen nån dag nu och ta med mig kamera och den enda zoom jag har. Det kan gå…

   Gilla

 2. Bert Bodin oktober 22, 2017 / 8:57 f m

  Hade fem stycken utanför fönstret, när jag började ställa fram frukosten i morse.

  Gilla

  • Gabrielle oktober 23, 2017 / 12:23 e m

   Roligt! Dom är så vackra. Jag fick nöja mig med en men var glad åt det i alla fall. Och lite förvånad.

   Gilla

 3. Fjärde året i Hjo oktober 23, 2017 / 2:30 e m

  Fina fåglar. Själv såg jag en smalnäbbad nötkråka för något år sedan. Kommer långväga ifrån och kalasar på grannens cembratall. Som ska huggas ner nu, vilket inte gör något eftersom det finns fler i Stadsparken.

  Gilla

  • Gabrielle oktober 23, 2017 / 4:56 e m

   Oj vad det är lärorikt att blogga. Visste inte att det fanns en fågel som heter smalnäbbad nötkråka men nu har jag googlat förstås. Inte helt lätt att uttala det latinska namnet tror jag: Nucifraga caryocatactes macrorhynchos. Cembratall kunde jag inte heller. ”I Sverige kan cembratallen spridas med nötkråkan som samlar och lagrar fröerna i gömställen i skogarna, och inom några kilometers avstånd från odlade cembratallar kan förvildade sådana därigenom hittas på oväntade platser” står det i Wikipedia. Man lär sig och lär sig!

   Gilla

   • bloggarbjorn oktober 23, 2017 / 5:09 e m

    Jag har sett den smalnäbbade en gång – i Skinnarviksparken här på Söder i början av 2000-talet. Då var det dåligt med mat för de smalnäbbade i öster bortom Finland, och mängder tog sig över till Skandinavien i en nötkråkeinvasion. Och eftersom de är bra på att hitta ”konstiga tallar” så var det en som prickade in en lämplig tall här på Söder och åt kottar några dagar. Men de flesta år är det bra med tallkottar av rätt sort i Ryssland, och då ser man sällan några smalnäbbade nötkråkor här.

    Gilla

    • Gabrielle oktober 23, 2017 / 5:54 e m

     Tack, intressant. Jag får väl ställa in ögonen 1) på ”konstiga tallar” 2) på smalnäbbade nötkråkor.

     Gilla

 4. norbergianblue oktober 30, 2017 / 4:17 e m

  Oj, det är verkligen en vacker fågel, har aldrig sett den på så nära håll. En proffsig fotograf förstås, och förmodligen inte med mobilkameran. 🙂

  Gilla

  • Gabrielle oktober 31, 2017 / 11:53 f m

   Javisst är det jättefina bilder. Tänk om man kunde ta såna själv! Skulle nog fordra kraftigare zoom än jag har och det blir tungt att kånka på.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.