Stockholms Filmfestival

Ja, mycket springande på bio är det dessa dagar. Festivalen pågår ju och bjuder på ömsom vin, ömsom vatten. Bland dom filmer jag blivit besviken på finns Polanskis ”Based on a true story”. Bra skådespelare men en icke trovärdig story och mest ett riktigt misch-masch. Trodde nog Polanski skulle lyckas bättre. ”Amant double” av François Ozon var inget vidare den heller. Engagerade inte. Synd det, Ozon har gjort bra filmer tidigare. ”Bakom stängda dörrar”, ”Under sanden” m.fl.

Det hittills värsta bottennappet tycker jag är ”Gemini”, en riktig B-film med B-skådisar. Jodå, visst finns här vackra bilder, eleganta interiörer i flotta hus i Los Angeles, fina färger, häftig musik och mycket motorcykelkörande på vindlande bergsvägar ovanför LA. Men historien är minst sagt tunn och dessutom illa spelad. Jag fick lust att gå ut innan filmen var slut men ändrade mig och satt kvar. Filmen fick mig att fundera över hur dom som arrangerar filmfestivalen gör urvalet av filmer. ”Gemini” var verkligen inget bra val, tycker jag.

”The workshop”, fransk film med originaltiteln ”L´atelier” (fjompigt att en fransk film ska få en titel på engelska när den visas här), var en riktigt bra och ganska skrämmande historia om hur en ung man kan komma på glid ordentligt. Det handlar om en skrivarkurs med ungdomar och ledd av en kvinnlig författare. Platsen är La Ciotat, en stad vid kusten en bit öster om Marseilles. Pratfilm med många vackra bilder från en kust jag känner väl igen.

”En fantastisk kvinna” med originaltiteln ”Una Mujer Fantástica” är en chilensk film om en annorlunda kvinna, som försöker stå upp för den hon är. Ovanligt ämne. En otrevlig scen med kränkande behandling av kvinnan fick mig att minnas sameflickan i den svenska filmen ”Sameblod”. En annan sydamerikansk film är den chilenska ”Los perros”. Den handlar om en inte särskilt sympatisk kvinna i 40-årsåldern som verkar allmänt osäker på vad hon vill egentligen. Hon blir intresserad av en f.d. militär som är hennes ridlärare. Mannen har ett mörkt förflutet under Pinochet-tiden och inte bara han. Andra personer i filmen försöker också dölja och sopa under mattan vad dom gjorde dom där åren. Titeln betyder ”Hundarna”.

En vacker och berörande film är den polska ”Wild roses”, som handlar om en ung kvinna som bor med sina barn ute på polska landsbygden. Mannen arbetar borta långa tider och kommer bara hem nån enstaka gång emellanåt. Kvinnan vantrivs med sitt liv, känner sig ensam. Huset dom bor i är under ombyggnad men blir väl aldrig klart eftersom mannen är borta på jobb så mycket. Kvinnans mamma är hos henne ibland och hjälper henne med barnen men nån nära kärleksfull kontakt mellan mor och dotter är det inte. Här finns också ett starkt inslag av religion och hur människorna förtrycks av den,  i alla fall uppfattar jag det så. Den unga mammans dotter konfirmeras. Väldigt bra liten flicka, en liten revoltör verkligen som ena stunden springer iväg och håller sig undan för att hon är arg på mamman, andra gånger kommer och kramar om henne. När flickan vid konfirmationen får en vit bibel av sin mormor slänger hon den i golvet. Hon ville ha en dator.

”Three billboards outside Ebbing, Missouri”, är en mycket underhållande rolig och stundtals gräslig film med bra skådisar. En svart komedi. Det handlar om människor på den amerikanska landsbygden. Frances McDormand spelar en kvinna som inte tvekar att demonstrera och ge sig på polisen som inte lyckats lösa mordet på hennes dotter. Woody Harrelson gör ett varmt och mycket berörande porträtt av sheriffen på polisstationen. Filmen är gjord av Martin McDonagh, han som gjorde ”In Bruges”, också en mycket bra film för flera år sen. Colin Farrel, Ralph Fiennes och Brendan Gleeson var med i den. Den kom redan 2008 ser jag. Hå hå ja ja, åren går.

Nej, nu ids jag inte skriva mer om filmerna. Det är ju inte slut än förresten. Jag ska se 6 filmer till innan festivalen är slut nu på söndag kväll.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.