Om vad SD står för

”Vet inte…Har inte hört… Känner inte till…. Har hört på omvägar…” Ja, nog är det märkligt att Jimmie Åkesson, SD, så ofta säger att han inte vet, inte känner till osv när den ena fadäsen efter den andra uppdagas i hans parti. Han är ju partiledare och borde väl ändå ha ett visst ansvar för vad som sker i hans parti. Nu senast var det om den där (nu f.d.) SD-ledamoten Strid i Borlänge som på partiets landsdagar inför hela auditoriet – och med många SD-höjdare närvarande – kom med ett fullkomligt hårresande rasistiskt uttalande om muslimer och människovärde. Efteråt kallar Åkesson yttrandet för ”idiotiskt” och ”det värsta han har hört” osv. Men han var inte med där just då, han känner förstås inte till det hela närmare och vet inte vad det är för SD-ledamot som gjort bort sig. Och hm…”var det verkligen rasistiskt eller inte?”

Mattias Karlsson var med där under Strids anförande, men han satt och tänkte på annat och reagerade inte heller över dom minst sagt grova rasistiska grodor som hoppade ur SD-killens mun. Efteråt säger han: ”Att ett sådant här uttalande ska sätta bilden för hela våra landsdagar är djupt tragiskt, säger Karlsson.”(Hm… hur handskas dom med orden kan man undra. ”Djupt tragiskt” – fniss fniss). Den f.d. SD-ledamoten säger efteråt att han fick hjärnsläpp. Han var stressad, hade ont om tid, ”det blev fel”…osv. Hm, har vi hört det förut?

Det riktigt trista med dom här rasistiska yttrandena och liknande grovheter som många inom SD gör är att händelserna så raskt slätas över och verkar glömmas bort. Normaliseringen fortgår. Och jag kan tänka mig hur glada dom måste vara i SD när nån i ett annat parti plötsligt fått strålkastarljuset på sig, som den där MP-riksdagsledamoten nu. Därför tycker jag det är alldeles utmärkt med den krönika som Niklas Orrenius har i DN i dag där han lyfter fram igen vad SD är, vad partiet står för, vad dom vill. Och att Strids rasistiska anförande så tydligt hänger samman med Jimmie Åkessons egen retorik. Läs artikeln! Länk nedan.

Orrenius berättar om partiets landsdagar 2009 och om hur Kent Ekeroth då höll ett långt anförande fyllt av angrepp på muslimer och islam. Ekeroth fick massor av applåder. ”Kent Ekeroth hann knappt talat färdigt innan applåderna började. De fortsatte, rullade genom salen.”Så jävla bra!” ropade någon. Partitopparna längst fram tycktes känna att det inte räckte med applåder. De reste sig upp för att hylla Ekeroth, en efter en. Först reste sig Richard Jomshof, sedan följde Mattias Karlsson och partiledaren Jimmie Åkesson.”

Bra krönika, Orrenius. Bra att påminna oss om vad SD är för ett parti i grunden, vad partiet vill och vad det är för ett samhälle man vill ha. Läs artikeln Strids uttalande om muslimer en logisk följd av Åkessons egen retorik, i DN här.

Ola Larsmo har också en bra artikel. Han skriver bl.a. att ”Åkesson intar i dag en märklig position som partiledare; han är brandsläckare och mr Clean som man plockar fram när något ur partiets bakgrund sticker ut och gör sig påmint.” Läs artikeln När det gäller rasismen vill SD både äta kakan och ha den kvar i DN här.

 

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.