Moderna tider…

På bussen är det tjockt med folk som ska ta sig hem i nattmörkret vid 5-6-tiden på eftermiddagen. En ung mamma sitter där vid sitt lilla barn i sittvagn. Svårt att bedöma åldern på barnet, ganska litet, kanske 8-10 månader eller så. Mamman har riggat upp sin mobiltelefon med stor skärm på handtaget till barnvagnen så att barnet kan titta. På skärmen pågår nån sorts färgglad film, jag ser en vit anka röra sig i ett grönt landskap, jag ser några röda saker (blommor? frukter?) falla från ett träd, bilderna växlar hela tiden. Barnets blick är fastsugen på skärmen.

Mamman sitter bredvid, tittar ut genom fönstret, tuggar på nåt och kopplar av ser det ut som. Hon behöver ju inte hålla på med det lilla barnet, inte prata och skoja med det, inte peka på vacker julbelysning eller vackra skyltfönster som bussen passerar, inte tillsammans titta på en liten hund i famnen på en av passagerarna osv. Nej hon kan ta det helt piano. Barnet är fullt sysselsatt med att följa det som sker på skärmen.

När mamman nån gång tvingas vrida ner handtaget på barnvagnen för släppa förbi folk i bussen blir det genast ljudliga klagomål. Dom färgglada rörliga bilderna försvinner ju och barnets lilla ansikte förvrids i missnöje. Ljudliga protester kommer direkt. Mamman vrider sen raskt upp handtaget igen och rättar till mobilen.

Hm, känner mig smått illa berörd av det där. Tala om att skapa ett beroende…  Samtidigt inser jag att min reaktion – och att jag skriver detta blogginlägg – kan uppfattas som att jag slår mig för bröstet som en mycket ”bättre mamma” än den unga kvinnan på bussen. Funderar över det och tycker inte det känns så bra, faktiskt. Jag kan ju inte hävda att det är så. Mina egna erfarenheter ligger ju flera decennier bakåt i tiden. Vad vet jag om att vara mamma till små barn i dag? Hon kanske är en jättebra mamma på en massa olika sätt som jag inte vet ett dyft om. Och åsikterna om små barns skärmtittande går ju isär. Men i alla fall, känslan av lätt obehag sitter kvar ett tag.

Tidigare på dan åkte jag också buss. Där satt en mamma med sitt lilla barn i sittvagn. Barnet tittade nyfiket på allting omkring sig. Mamman talade i sin mobil under hela resan. När hon gick av såg jag henne gå vidare med mobilen fastklämd under örat. Ja ja… The Times They Are A-Changin’. Med Tracy Chapman på Youtube här.

2 reaktioner på ”Moderna tider…

 1. Bert Bodin december 9, 2017 / 1:28 e m

  Jag tror att det där beteendet kommer att kosta en dag. Jag blir till och med ledsen när jag ser barnvagnar där barnet sitter och tittar framåt istället för att hålla kontakt med den som ”kör”. Jag tror det har stor betydelse.

  Och det där mobilberoendet … aj, aj, aj. Helt oförståeligt för mig.

  Folk som går omkring och pratar högt. Näe. Om det ringer i min telefon när jag är ute på stan, kollar jag vem som ringer. Vill jag svara gör jag det och drar mig undan, åtminstone till en husvägg och stannar där och pratar färdigt, utan att för den skull prata för hela omgivningen.

  Omodernt – Ja, tack!

  Gilla

  • Gabrielle december 9, 2017 / 10:32 e m

   Håller med, förstås. Även om dom framåtvända sittvagnarna. Jag tror inte heller att dom är bra för barnet. Enda fördelen är kanske att det är svårare att rigga upp en mobil framför barnet… Fast det kanske går med en sån där selfiepinne som många har. Usch.
   Min syster såg en gång hur ett litet barn i framåtvänd vagn skrämdes på perrongen i t-banan när tåget kom. Hon bloggade om det här: https://annamroland.wordpress.com/2010/11/26/framvant-ar-bakvant/
   Jag är också så där omodern och går undan utomhus om jag ska prata i mobilen.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.