Observandum

Ja, här har vi ett välkänt motiv i bloggen, fast det brukar vara vår, och sluttningar nedanför det gamla observatoriet brukar lysa blå av scilla. Observatoriet byggdes vid mitten av 1700-talet. Arkitekt var Carl Hårleman. Vid en ombyggnad på 1870-talet byggdes det gröna trätornet. Innan dess såg tornet annorlunda ut som man kan se på gamla bilder som den här från 1784.

Sveriges första ballonguppstigning skedde från observatoriets gård den 17 september 1784. Gustav III och drottning Sofia Magdalena var närvarande. Drottningen klippte av bandet till ballongen som for till väders med en katt som enda passagerare. Ballongen hittades senare på Värmdö utan katt. Det läste jag på en sida om Observatoriet hos Historiska Norrmalm här.

På sajten finns mycket att läsa för den som är intresserad av Norrmalms historia. Det är en grupp som kallar sig Adolf Fredriks historiegrupp som studerat stadsdelens historia och skapat sajten. Innehållsförteckningen har du här. Sånt här kan jag bli lite tosig av. Måste sitta och läsa och titta på det ena och det andra om ”min” gamla stadsdel, leta på gamla kartor osv. Roligt.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.