Klockorna och vågen

Att vi har klockor inbyggda i kroppen har vi numera förstått sen vi läst om forskning om molekylära mekanismer som styr den s.k. cirkadiska rytmen. Forskarna Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young fick årets Nobelpris i fysiologi eller medicin för sina upptäckter inom detta område.

Nu visar det sig att vi tydligen också har en inbyggd våg i kroppen. Svensk forskning vid Sahlgrenska i Göteborg har visat att kroppens vikt registreras i benen och en signal skickas till hjärnan om hur mycket vi ska äta för att hålla vikten.

Det är förstås också en förklaring till varför det är så dåligt att sitta timme ut och timme in. Ger fel signaler till hjärnan. ”När man sitter ned tror vi att den kroppsegna badrumsvågen ger ett för lågt utslag för kroppsvikten. Detta leder till att man äter mer och går upp i vikt”, säger Claes Ohlsson, professor vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

Intressant. Betyder det att det lönar sig för den som vill äta mindre för att gå ner i vikt att gå omkring med tyngder fästa vid benen? Eller räcker det att knalla runt med vikterna runt vristerna strax före middagen?

Läs om den kroppsegna vågen i SvD här.
Läs om Nobelpriset och forskningen om cirkadisk rytm här.

4 reaktioner på ”Klockorna och vågen

 1. norbergianblue januari 1, 2018 / 3:36 e m

  Låter kufiskt med en inbyggd kroppsvåg.Om jag är mycket trött efter en dags ovanligt hårt arbete brukar mina ben kännas som bly. Och då är jag också hungrigare än vanligt. Är den där signalen till hjärnan av fysisk eller psykologisk natur, tro. Jag kanske har missuppfattat hela grejen! 🙂

  Gilla

  • Gabrielle januari 2, 2018 / 10:38 f m

   Hm, javisst kan det vara så – att benen känns blytunga och man behöver mat. Låter ju motsägelsefullt mot dom här nya forskningsresultaten. Men har du hållit på med hårt arbete har du ju också bränt en massa kalorier som måste ersättas med mat. Har kanske ändå inte med ”vågen”/den inbyggda vikthållningsfunktionen att göra? Inte lätt att begripa det här. Det enda jag läst om det här har jag läst i press som DN, SvD m.fl.. Några utförligare förklaringar har jag inte sett. Men om jag fattat rätt handlar det i alla fall om fysiologi, inte psykologi. Kroppen gör alltså det där för att den är konstruerad så, antar jag.

   Liked by 1 person

 2. Bert Bodin januari 2, 2018 / 4:01 e m

  När jag städade lite mer grundligt före jul kom jag att tänka på att det var väldigt länge sedan jag klev upp på den där vågen, som står lite undanskuffad under ett skåp. Minst ett år sedan, tänkte jag. 72,6 kg brukade min vikt ligga på.

  Nu tog jag mod till mig och steg upp på vågen. Den visade 72,4!

  Så min inbyggda verkar funka.

  Gilla

  • Gabrielle januari 4, 2018 / 12:12 f m

   Grattis. Låter bra. Och en bekräftelse på forskningen. 🙂

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.