Kvinnodagen

På Internationella kvinnodagen läser jag om en kämpande kvinna i Tasmanien på 1800-talet, Truganini. Hon kämpade väl inte mest för just kvinnors rättigheter utan för sitt folk, aboriginerna, och för att ta tillbaka land som engelsmännen snott av dom. Hon var tasmansk aboriginer och levde från nån gång tidigt 1800-tal till år 1876 då hon dog i Hobart på Tasmanien. Truganini sitter längst till höger på bilden.

Det är tidningen ”Historiskan” som har en utförlig artikel om Truganini. Intressant men förstås också skrämmande läsning. Och när man vet hur kolonisatörerna behandlade aboriginerna både på Tasmanien och i övriga Australien känns firandet av Australia Day den 26 januari varje år rätt osmakligt. Dagen firas ju till minne av den dag då brittiska skepp först kom till Sydney Cove år 1788. Dagen kallas också Invasion Day. Varje år verkar diskussioner komma igång om Australia Day och förslag på flytt till annat datum kommer upp. Vi får väl se hur det går.

I dag läser jag också i DN om det nya nätuppslagsverket – Kvinnobiografiskt lexikon – där tusen svenska kvinnliga pionjärer lyfts fram. Intressant. Jag går in på http://www.skbl.se för att se om dom fått med Helfrid Norell bland pionjärerna. Men nej, hon står inte med. Sen hittar jag en sida där man kan skicka in förslag på kvinnor som bör ingå i uppslagsverket. Så nu har jag skickat in uppgifter om Helfrid Norell. Hoppas dom tar in henne. På min andra blogg, Arundo, kan du läsa mer om Helfrid Norell här.

Ikväll höjer jag en bägare för alla kvinnor som kämpat för kvinnors rättigheter och fortfarande gör det. Heja oss, kvinnor!

DN:s artikel Nytt lexikon lyfter fram de kvinnliga pionjärerna här.
”Historiskan” är Sveriges första kvinnohistoriska tidskrift och ges ut av Systerskapet AB (trevligt namn!). Berättelsen om Truganini finns i nr 4/2017. Flera andra intressanta kvinnor skriver man om i detta nummer däribland Bernadette Devlin, Gertrude Stein, Madame de Staël och Birgit Nilsson. Artiklarna ligger inte ute på nätet. Men du kan läsa mer om ”Historiskan” här.

8 reaktioner på ”Kvinnodagen

 1. norbergianblue mars 16, 2018 / 7:04 e m

  Och inte bara kvinnosakskämpar glöms bort. Även kvinnor med goda idéer och uppfinningar talas det tyst eller inte alls om, till exempel Melitta Bentz som uppfann kaffefiltret. Och Aina Wifalk från Västerås, själv poliodrabbad, och uppfinnare av rollatorn. Den senare blev ganska upprörd över tidningsrubriken när hon skulle presenteras. ”Uppfinnare husmodersbelönas”. Skrattretande även om skrattet lätt fastnar i halsen. :-/

  Gilla

  • Gabrielle mars 17, 2018 / 11:39 f m

   Tack för den kommentaren. Du har förstås alldeles rätt. Intressanta exempel du tar upp. Och javisst, det är inte bara kvinnosakskämpar som jag bör höja min bägare för utan duktiga kvinnor överhuvudtaget – kvinnor som genom sin verksamhet skapat möjligheter till ett bättre liv. Uppfinnare, forskare och vetenskapskvinnor, läkare, författare, kvinnliga förebilder… Skål för dom allihop!
   Ser förresten att Aina Wifalk finns med i SKBL, men inte Melitta Bentz.

   Gilla

 2. Anders Persson september 8, 2019 / 12:10 e m

  När jag forskade i Rysslands historia kring 1917 upptäckte jag att Internationella Kvinnodagen 8 mars beslutades av Komintern 1921, på förslag av Clara Zetkin. Så alla påståenden att den ryska ”februarirevolutionen” bröt ut på Internationella Kvinnodagen måste vara fel. Man firade ”kvinnodagar” före 1917, men på olika datum, på söndagar i februari eller mars. Men en rysk vän bullade då upp en pdf fil med alla utgåvor av Pravda 1917. Och där, någon gång i mars 1917, uttrycker en av Lenins systrar sin stolthet över att revolutionen bröt ut på Internationella Kvinnodagen! Hur kom detta sig? Den fanns ju inte 1917! Jo, pga ett missförstånd trodde Lenins syster att den 8 mars var en internationell kvinnodag, eftersom den sista kvinnodagen 1914, dvs före kriget, hade råkat firas just den 8 mars som var en söndag!

  Gilla

  • Gabrielle september 8, 2019 / 10:21 e m

   Intressant. Att Lenin hade systrar visste jag inte, och inte att en av dom uttalade sig om Internationella kvinnodagen.

   Gilla

 3. Anders Persson september 9, 2019 / 9:25 f m

  Jag blev intresserad av saken sedan jag bott några månader i St Petersburg 2016 för att föreläsa vid Ryska Statens Hydrometeorologiska Universitet. Jag hade lyckan att bo vid Nevskij Prospekt, och lärde mig känna igen platser på foton från 1917. De som vill veta mer kan läsa https://www.lindelof.nu/kvinnorna-och-februarirevolutionen-2-3/. Om du bara är nyfiken på Lenins systrar kan du kolla denna https://www.lindelof.nu/1917-11-kvinnorna-bakom-nya-pravda/

  Gilla

  • Gabrielle september 9, 2019 / 9:34 e m

   Tack. Intressant! Bra länkar att fördjupa sig vidare i.
   Noterar att idén till en internationell kvinnodag föddes i USA 1909. Varför just i USA? Jag letar vidare. Hittar att: ”The idea of an International Women’s Day was inspired by America’s National Women’s Day, February 28, 1909, declared by the Socialist Party of America.” Och på en annan sida: ”The Socialist Party of America designated this day in honour of the 1908 garment workers’ strike in New York, where women protested against working conditions.” https://www.un.org/en/events/womensday/history.shtml
   Läste om Lenins systrar också och sen hittade jag ju en hel del annat som du skrivit på lindelof.nu Så jag lär nog vistas där lite ibland och läsa mer.

   Gilla

   • Anders Persson september 10, 2019 / 5:21 f m

    Om du blivit intresserad av Knut Lindelofs blogg och mina bidrag där kan du kolla https://www.lindelof.nu/liten-vagledning-om-resorna-till-st-petersburg-av-forfattaren/ där mina reseintryck från Ryssland, Ukraina och Vitryssland 2016-18 samlats. Vistelserna betalades av Svenska Institutet. En av mina uppgifter var att för en svensk publik avmystifiera eller avdemononisera dessa länder och folk. En sammanfattning av mina tre månader i St Petersburg 2016 finns på https://www.lindelof.nu/resebilder-fran-oster/ Vad jag är speciellt stolt över är mitt deltagande i en regimkritisk demonstration med 50 000 människor på Nevskij Prospekt. På den sista av de två reportagen föreslår jag att någon av Rysslands många starka kvinnor tar över efter Putin!

    Gilla

    • Gabrielle september 11, 2019 / 10:43 f m

     Tack för lästips! Ska läsa.
     Ja, tänk om nån av dom starka kvinnorna kunde ta över. Ljubov Sobol eller nån av dom andra i oppositionen.

     Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.