Kvinnodagen

På Internationella kvinnodagen läser jag om en kämpande kvinna i Tasmanien på 1800-talet, Truganini. Hon kämpade väl inte mest för just kvinnors rättigheter utan för sitt folk, aboriginerna, och för att ta tillbaka land som engelsmännen snott av dom. Hon var tasmansk aboriginer och levde från nån gång tidigt 1800-tal till år 1876 då hon dog i Hobart på Tasmanien. Truganini sitter längst till höger på bilden.

Det är tidningen ”Historiskan” som har en utförlig artikel om Truganini. Intressant men förstås också skrämmande läsning. Och när man vet hur kolonisatörerna behandlade aboriginerna både på Tasmanien och i övriga Australien känns firandet av Australia Day den 26 januari varje år rätt osmakligt. Dagen firas ju till minne av den dag då brittiska skepp först kom till Sydney Cove år 1788. Dagen kallas också Invasion Day. Varje år verkar diskussioner komma igång om Australia Day och förslag på flytt till annat datum kommer upp. Vi får väl se hur det går.

I dag läser jag också i DN om det nya nätuppslagsverket – Kvinnobiografiskt lexikon – där tusen svenska kvinnliga pionjärer lyfts fram. Intressant. Jag går in på http://www.skbl.se för att se om dom fått med Helfrid Norell bland pionjärerna. Men nej, hon står inte med. Sen hittar jag en sida där man kan skicka in förslag på kvinnor som bör ingå i uppslagsverket. Så nu har jag skickat in uppgifter om Helfrid Norell. Hoppas dom tar in henne. På min andra blogg, Arundo, kan du läsa mer om Helfrid Norell här.

Ikväll höjer jag en bägare för alla kvinnor som kämpat för kvinnors rättigheter och fortfarande gör det. Heja oss, kvinnor!

DN:s artikel Nytt lexikon lyfter fram de kvinnliga pionjärerna här.
”Historiskan” är Sveriges första kvinnohistoriska tidskrift och ges ut av Systerskapet AB (trevligt namn!). Berättelsen om Truganini finns i nr 4/2017. Flera andra intressanta kvinnor skriver man om i detta nummer däribland Bernadette Devlin, Gertrude Stein, Madame de Staël och Birgit Nilsson. Artiklarna ligger inte ute på nätet. Men du kan läsa mer om ”Historiskan” här.

2 reaktioner på ”Kvinnodagen

 1. norbergianblue mars 16, 2018 / 7:04 e m

  Och inte bara kvinnosakskämpar glöms bort. Även kvinnor med goda idéer och uppfinningar talas det tyst eller inte alls om, till exempel Melitta Bentz som uppfann kaffefiltret. Och Aina Wifalk från Västerås, själv poliodrabbad, och uppfinnare av rollatorn. Den senare blev ganska upprörd över tidningsrubriken när hon skulle presenteras. ”Uppfinnare husmodersbelönas”. Skrattretande även om skrattet lätt fastnar i halsen. :-/

  Gilla

  • Gabrielle mars 17, 2018 / 11:39 f m

   Tack för den kommentaren. Du har förstås alldeles rätt. Intressanta exempel du tar upp. Och javisst, det är inte bara kvinnosakskämpar som jag bör höja min bägare för utan duktiga kvinnor överhuvudtaget – kvinnor som genom sin verksamhet skapat möjligheter till ett bättre liv. Uppfinnare, forskare och vetenskapskvinnor, läkare, författare, kvinnliga förebilder… Skål för dom allihop!
   Ser förresten att Aina Wifalk finns med i SKBL, men inte Melitta Bentz.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.