Mary Beard

Häromdan läste jag i DN – och sen i The Guardian – om Mary Beard, professor i antikens historia vid ett college i Cambridge. Verkar vara en mycket intressant kvinna och forskare. Går sin egen väg och struntar i att måla sig, färga sitt långa gråa hår eller klä upp sig när hon är med i tv. Hon vill tas för den hon är: en kvinna med mycket djupa kunskaper om antiken som hon gärna delar med sig av bl.a. genom att medverka i tv-program om antikens Rom m.m.

Tv-kritikern A A Gill – en man förstås – har varit korkad nog att säga att hon med det utseendet borde hålla sig undan från kameror överhuvudtaget. Han kritiserade också hennes tänder. Han fick svar på tal. “There have always been men like Gill who are frightened of smart women who speak their minds” sa Beard och i en artikel i Mail Online svarar hon kritikern under rubriken ”Too ugly for TV? No, I’m too brainy for men who fear clever women” och broderar ut lite hur hon skulle kunna tänka sig att hämnas på honom för det trista påhoppet om hennes utseende.

Heja heja! säger jag förstås och blir ännu mer nyfiken på denna dam. Sen upptäckte jag att BBC-serien om antikens Rom finns på SVT Play Ur och kommer att kunna ses till slutet av detta år. Oj oj, nu har jag ett antal timmar framför mig tillsammans med Mary Beard i Rom. Hm, vilda hästar skulle inte kunna hålla mig från att titta…. Mitt älskade gamla Rom, där jag pluggade konst en höst för många år sen. Programmen sändes tydligen i SVT med början i december 2013. Jag missade dom då. Var säkert i Melbourne istället. Tur att jag har gott om tid på mig nu för dom där programmen.

Jag började förresten i dag med ett annat program som också ligger ute året ut: ”Pompeji – livet före döden” och där är Mary Beard också med tillsammans med andra forskare, arkeologer m.m. Mycket intressant program för den som är nyfiken på vad modern forskning och modern teknik kan få fram om Pompeji och livet i stan före katastrofen 79 e.Kr.

DN om Mary Beards bok ”Kvinnor och makt” här.
The Guardian ”The cult of Mary Beard” här.
Mary Beards artikel ”Too ugly for TV?…” i Mail Online här.

PS Kommer att tänka på hur fördomsfullheten i A A Gills uttalande om Mary Beard som programledare på tv blir ännu mer tydlig om man tänker på David Attenborough. Attenborough har ju fortsatt att vara programledare i fantastiskt välgjorda filmer om djur och natur trots att han blivit gammal och inte rör sig lika smidigt som i tv-produktioner han gjorde vid yngre år. Skulle A A Gill kritisera honom för grått hår och rynkor?

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.