Om några original

När vi bodde i Birkastan i Stockholm, på den tiden pojkarna bodde hemma, såg vi ganska ofta en man som vi raskt döpte till ”Arga gubben”. Det var en storvuxen karl som gick klädd i rock – lodenrock eller nåt svart, minns inte – och en herrhatt med korta brätten som var lite för liten för hans stora huvud. Han kom gående med stora kliv och slängig gångstil längs Rörstrandsgatan och Karlbergsvägen och under högljutt muttrande gjorde han arga utfall mot bilarna. Slängde ut med armarna, boxade i luften mot trafiken. Det var uppenbarligen bilarna han var arg på. Men eftersom han verkade så aggressiv brukade vi nog akta oss för att vara i närheten av honom.

En annan man som rörde sig i Birkastan dom där åren var en rak äldre man med lätt tillbakalutad gång och en viss rondör att bära på. Han hade oklippt grått hår, var barhuvad och sjaskigt klädd, lite typ uteliggare. Det som framförallt kännetecknade honom var lukten. Jag kunde komma in på vår närmaste ICA-affär och direkt känna att han var därinne – eller t.o.m. att han hade varit där. En gång stod jag en bit bak i kön till kassan när det var hans tur att betala. Direkt han var klar tog kassörskan upp en sprayflaska med skogsdoft eller nåt liknande välluktande och sprayade i luften framför sig. Det kändes illa. Hon kunde ha väntat tills han gick ut.

Sen fanns ”Gubben med rullskridskorna”. Han gav en av mina pojkar en vattenpistol en gång. Den var lite trasig så han hade ingen användning för den längre. Vi såg honom ofta. Jag tror han bodde nånstans i vår del av stan. Han åkte alltid rullskridskor och gärna mitt i gatan. Man brukade se honom nere vid Åhléns i City där han stod och demonstrerade för ”Djurens rätt” på ett plakat som han stod och höll i. Kanske hade han också några lappar han delade ut. Alltid ensam och alltid på rullskridskor. Det sas om honom att han brukade vara inne på ett varuhus vid Fridhemsplan (Tempo hette det då, tror jag) och skjuta med vattenpistol på folk som shoppade där. Han var inte argsint alls, bara lite udda.

Borta nu sen länge alla tre. Och jag undrar: blir stan så mer och mer välordnad att originalen försvinner? Eller är det bara att jag inte ser dom? I och för sig, en och annan baglady ser jag fortfarande (förutom alla tiggarna förstås, men det är en annan historia). Det finns en baglady som ser ganska ung ut och som går i Vasastan med en shoppingvagn fullproppad med påsar. Hon ser ut att vara rätt kraftigt byggd och bär bylsiga kläder. Och så har hon bundit tvinnade plastpåsar runt kappan och kroppen. Kanske har hon nåt fäst i dessa ”plastrep”. Vet inte, har inte tittat så noga.

I Söderhamn, på den tid jag bodde där, fanns det också flera original, lite udda människor som rörde sig i stan och som man kände väl igen, ofta hade man nåt smeknamn på dom. En sådan människa skrev jag om för ett par år sen i inlägget En liten brungrå gubbe. Honom minns jag fortfarande väl och kan se honom framför mig hur han såg ut dom sista åren jag såg honom. Borta han med nu förstås.

4 reaktioner på ”Om några original

 1. bloggarbjorn april 8, 2018 / 7:59 e m

  Jag kan i alla fall bekräfta att det var Tempo som låg vid Fridhemsplan, med utgångar på Sankt Eriksgatan och Drottningsholmsvägen. Det var redan på femtiotalet. En del ”original” fanns i krokarna (en kallades Tjoffe minns jag), men de var nog mest nedgångna alkoholister, äldre män som inte gjorde någon något förnär och som ofta satt på caféerna i området.

  Gilla

  • Gabrielle april 9, 2018 / 4:56 e m

   Tack för det. Tempo på nuvarande Åhléns plats på Fridhemsplan, alltså.

   Gilla

 2. Bert Bodin april 9, 2018 / 11:42 f m

  Ett och annat original ser jag nog fortfarande här i min stad.

  Du kanske inte ser några, för att du är ett själv? 😉😘

  Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.