Sluthoppat?

Dagens promenad gick bl.a. till ”världens minsta skidort”, Fiskartorpet på Kungl.Djurgården.

När jag var där senast (för flera år sen) såg byggnaden med hopptornet rätt risig ut men det gör den inte alls i dag. Byggnaden är snyggt renoverad och här kan man numera förlägga konferenser, ordna möten, äta på restaurang m.m.

Själva hoppbacken ser dock inte ut att vara i nåt gott skick direkt. Inget ”de e bar å åk” eller ”bar å hoppa” här inte. Slut med sånt nu antar jag. Eller har man tänkt renovera igen och ställa i ordning? (Klicka för större bild).

På Fiskartorpet lärde jag mig åka slalom för många år sen. Skidor hade jag förstås åkt sen barnsben som det brukar heta, men slalom började jag inte med förrän jag var nånstans i åldern 35+
Här vid Fiskartorpet gick vi i slalomskola i världens pluttigaste lilla slalombacke. Men det gick alldeles utmärkt att lära sig där påhejade av en ung entusiastisk slalomlärare som visade oss tekniken och knep som kan behövas när man är högt uppe på ett isigt fjäll nånstans. Lite senare samma säsong blev det slalom i Vemdalsskalet i stället.  Vi gick på kurs där också, pojkarna i en barngrupp och vi i var sin vuxengrupp. Många trevliga minnen därifrån. Koka choklad på morgonen hemma i stugan och göra i ordning mackorna till lunchen och sen dra till backen så fort vi kunde för att få tag på en p-plats. Och sen var det kurs och så åka hela dan. Roligt.

Och här är en bild jag hittade på nätet. Backhoppartävling i Fiskartorpet 1934.

Uppdatering 27 maj:
Häromdan var jag i Stora Skuggan igen. Gick utefter Laduviken mitt emot hoppbacken, och när jag såg tornet och backen tvärs över vattnet kunde jag till min glädje konstatera att man nu städat bort all den där bråten av gammal plank och bräder som syns i hoppbacken på den lilla färgbilden ovan. Nu såg backen fin och städad ut.

6 reaktioner på ”Sluthoppat?

 1. Bert Bodin maj 12, 2018 / 9:52 f m

  Åka skidor är kul. Både utför och på ”platten”. Jag idkar båda modellerna och tänker fortsätta så länge jag kan.

  Jag minns hur mina föräldrar, som åkt på tur i alla år, plötsligt köpte slalomutrustning och började i skidskola när de fyllde 60.

  Goda exempel.

  Gilla

  • Gabrielle maj 14, 2018 / 4:26 e m

   Roligt med såna friskusar till föräldrar. Påminner mig om en present min mormor fick när hon var 80 eller lite däröver: en tennisracket. Och hon använde den också. Dom spelade fortfarande då, di gamle. Bra gener därifrån kanske? 🙂

   Gilla

 2. margaretha maj 12, 2018 / 9:52 f m

  Den backen ser inte hoppvänlig ut – om en hoppbacke någonsin kan se vänlig och inbjudande ut‽
  Minns att vi ibland stannade bilen vid hoppbacken, och satt där, rätt länge, och tittade på de som hoppade. Men oj, så länge sedan det måste ha varit, vet inte ens om jag börjat skolan då.
  Margaretha

  Gilla

  • Gabrielle maj 14, 2018 / 4:23 e m

   Usch nej, jag skulle inte våga även om den var i bra skick. Är för feg. Och dessutom för gammal.
   Hoppbacken användes inte alls 1982-2005 utan stod och förföll då såg jag på Wikipedia. Så när jag var där och lärde mig åka slalom i en mycket ”vänligare” liten backe i närheten fanns det inga som hoppade där utan förfallet var på gång.

   Gilla

 3. norbergianblue maj 14, 2018 / 11:53 f m

  Ganska typiskt att man rustar upp för konferens och restaurangnäring, men inte för möjligheten att röra på sig i olika aktiviteter. Fin bild tagen mitt i ett hopp. Och utan trendiga märkeskläder.

  Gilla

  • Gabrielle maj 14, 2018 / 4:14 e m

   Läser på Wikipedia att entusiaster tog initiativ till renovering av hoppanläggningen 2005 med invigning i febr 2006. Men sen blev det inte så mycket hoppande ändå, tydligen. Dom senaste hoppen i backen skedde 2007 skriver Wikipedia och sen fick den väl stå och förfalla igen. Lite trist. Jag undrar vad dom tänker göra eftersom backen ju trots allt finns kvar, dom har inte rivit den. Vi får se.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.