Gammalt charmigt fridlyst

Vid Djurgårdsvarvet finns den här gamla slitna byggnaden. Kanske är det en gammal verkstad? Jag vet inte. Men varje gång jag kommer dit tänker jag att nu har dom nog rivit den. Och så blir jag glad när den står kvar! Det är nåt visst och ofta nåt lite charmigt med gamla nedgångna byggnader, tycker jag. Kanske är det dessa tecken på lång användning av människor som gör att jag ofta gillar sånt där rostigt, slitet, hoplappat, trasigt.

I bakgrunden skymtar en av åkattraktionerna på Gröna Lund. Sånt räcker bra att bara titta på, tycker jag. Åka behöver jag inte göra.Längre bort mot bron höll man på att riva ett hus. Det som legat där på Beckholmsvägen 3 kallades Dockskåpet och var ett bostadshus. För länge sen lär det också ha legat en krog i huset. Byggnaden var nu i mycket dåligt skick och nån renovering var inte att tänka på.

Foto: Holger Ellgaard.

Däremot ska ”Dockskåpet” nu byggas upp på nytt. Man har dokumenterat det gamla huset och  sparat diverse detaljer och om ett år eller så ska huset stå där på plats igen och se likadant ut som det gjorde innan det började förfalla (se bilden till vänster).

Beckholmen är ett av mina favoritställen i stan. ”På Beckholmen finns i dag byggnader och skeppsdockor av riksintresse, som minner om Beckholmens storhetstid som varv” skriver man i Wikipedia. Det är ju faktiskt en levande verksamhet i dockorna. Underhåll och reparationer av båtar av olika slag pågår. Förr kunde man röra sig alldeles intill dockorna men i dag går inte det. Av säkerhetsskäl antar jag. Folk skulle kunna snava och ramla ner tänkte man väl.

Tack och lov att det finns såna ställen som Beckholmen fortfarande. Måtte den ön få fortsätta vara som den är och måtte dom byggnader som finns där klara sig från rivning. Fridlys rubbet!

4 reaktioner på ”Gammalt charmigt fridlyst

 1. bloggarbjorn maj 29, 2018 / 9:10 f m

  Problemet med k-märkta hus är att de inbland medvetet får förfalla – och när de är bortom räddning så kan exploatörerna gå in, riva och bygga något nytt.

  Gilla

  • Gabrielle maj 29, 2018 / 6:40 e m

   Ja, det där är en välkänd metod. Sorgligen använd alltför ofta.
   Om det fanns nån kulturmärkning på det hus som revs på Beckholmsvägen vet jag inte.

   Gilla

 2. norbergianblue maj 31, 2018 / 3:18 e m

  Det är några år sedan jag senast traskade omkring på Beckholmen, men då kunde man titta på de fartyg som låg i torrdocka för vad jag antar var reparation. Det blir ju en särskild stämning och känsla, när man befinner sig bland fartyg och båtar.

  Gilla

  • Gabrielle juni 4, 2018 / 4:56 e m

   Ja, visst är det så. Stockholm är ju en gammal sjöfartsstad. Mycket vatten och mycket båtliv/fartyg. Dockorna kan man fortfarande titta på på lite håll men nån närkontakt som tidigare får man inte. Tyvärr. Jag tänker att det är det vanliga och ofta lite alltför överbeskyddande tänket i det här landet, ”Trygghetsnarkomanernas land” som väl David Eberhard kallade det.

   Gillad av 2 personer

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.