Svensk och inte svensk…

Oj oj oj, vad sårad och missförstådd Björn Söder lät i en liten debatt i radions P1 i morse. Han är ledsen och bestört. Den som debatterade med honom var Willy Silberstein som i en artikel i Aftonbladet häromdan sa ”Jo, Björn Söder – jag är både jude och svensk”.

Man kan fundera över varför det är så viktigt för Björn Söder och SD att göra distinktionen mellan nationstillhörighet och medborgarskap. Varför är dom så väldigt angelägna att dela upp människor, att säga ”du är svensk” och ”du är inte svensk”?

Och visst, i Sverige räknas samer, judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar som nationella minoriteter. Men det innebär ju inte att dom också kan känna sig som svenskar och kalla sig svenskar? ”Björn Söder ska inte definiera om jag är svensk eller inte” som Willy Silberstein skriver i sin artikel.

Willy Silberstein citerar i artikeln statsvetaren Mark Klarberg som skrivit: ”En minoritet är också är en del av folket. Det är i vart fall så folkrätten förhåller sig till dessa begrepp och det är också grunden för nationalstaten som fenomen. Sverigedemokraterna tycks fortsatt ha en djupt oroväckande syn på minoriteter och jag finner det helt otroligt att denna man är vice talman för Sveriges riksdag.”

Läs Willy Silbersteins artikel i Aftonbladet här.
I en annan artikel läser jag om ”Skrämmande likheter mellan SD:s partiprogram och Mein Kampf”, Mikael Nilsson, historiker vid Uppsala universitet, i Dagens Arena 1 sept 2016 – här.

5 reaktioner på ”Svensk och inte svensk…

 1. Bert Bodin juni 22, 2018 / 11:31 f m

  Både samer och tornedalingar har bott inom svenskt område längre än vad skåningar gjort. Vad gör det Björn Söder till?

  Liked by 1 person

   • Gabrielle juni 23, 2018 / 12:12 e m

    Ja Anna, nån hedervärd person är han i vilket fall inte. Heltokigt att han ska sitta som andre vice talman.
    Björn Söder blandar ihop begreppen ordentligt. Okunnig, obildad, snurrig i skallen, dåligt påläst kan man kanske tänka men jag tror det rör sig om förslagenhet och ett medvetet fördunklande av begrepp. Syftet är förstås att förändra människors tänkande så att SD:s djupt osympatiska människosyn ska få större genomslag.

    Gilla

  • Gabrielle juni 23, 2018 / 12:00 e m

   Ja, Bert. Berättigad fråga. Om det finns grader i svenskhet är Björn Söder förstås mindre svensk än samerna och tornedalingarna.

   Gilla

  • Anna juni 23, 2018 / 12:02 e m

   Ett annat svar är: Talman. Men faktiskt vore det mer nära till hands att en same eller tornedaling satt i talmansstolen istället.

   Liked by 1 person

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.