Bloggtips: fästingar

Usch för fästingar! Landhöjning och klimatförändringar har ändrat mycket i den del av landet där jag helst är sommartid: Södra Norrlands kustland. Inte fick vi fästingar när vi var barn, hundarna fick ibland, men inte vi. Nu är det annorlunda. Fästingarna går på både människor och djur. Rådjur ser man på ön ibland, det förekom inte när jag var barn. En och annan älg, men inga rådjur. Och rådjuren för med sig fästingar. The times they are a changin´…

Intressant med det forskningsprojekt som Statens veterinärmedicinska anstalt bedriver om fästingar från norr om Dalälven. Skicka in dina fästingar till SVA. Läs ”Räddningen?” på min andra blogg här.

2 reaktioner på ”Bloggtips: fästingar

 1. norbergianblue juli 19, 2018 / 11:42 f m

  Som barn hörde jag aldrig talas om fästingar (uppväxt i Gävle) men numer ser jag dem ofta, och en och annan får man plocka bort från kroppen varje sommar. Har haft en Borreliainfektion som gav märkliga långrandade utslag och en del ledvärk. Nog är dom lite äckliga.

  Gilla

  • Gabrielle juli 20, 2018 / 4:54 e m

   Usch ja, äckliga är dom verkligen. Jag är uppvuxen i Söderhamn och var i skärgården på sommaren. Nån del av sommaren var vi hos morföräldrarna i Småland och där fick vi fästingar, men aldrig hemma i Hälsingland. Usch för Borrelia! Hoppas slippa sånt med min vitlökskur!

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.