Valdagen 2018

Nu är dagen inne. Jag kom nyss tillbaka efter att ha röstat i vallokalen i Matteus skola. Det är en riktigt fin sommardag i Stockholm, sol och blå himmel, folk på uteserveringarna, svenska flaggor på bussarna. Valdagen är ju en demokratins dag. Förr ansågs den t.o.m. så högtidlig att man klädde upp sig när man gick för att rösta. Och nog är det en viss stämning runt vallokalen, det märks att det är en viktig dag, att vi gör något viktigt när vi röstar.

Låt oss hoppas nu att demokratin stärks och inte försvagas av valutgången. Nån gång ikväll vet vi mer. Dom som läst min blogg eller sett vad jag skrivit på Facebook vet ju ungefär var jag står politiskt och att jag, som många många andra, är djupt oroad över hotet emot demokratin och människors lika rättigheter.

Det finns ljusglimtar i mörkret. En sån är Facebookgruppen ”Vad som helst men ALDRG SD” som skådespelaren Kjell Bergqvist har startat. Den har just nu mer än 170 000 medlemmar.

Och från sista veckornas debatt, artiklar m.m. vill jag lyfta fram ett par texter som stannat i minnet:
Dick Sundevalls ”Fem goda skäl att rösta på Sverigedemokraterna på söndaghär.
Johan Hiltons mästerliga krönika ”SD visar sig vara just de noshörningar de alltid har varit” i DN för ett par dar sen här.
Jonas Hassen Khemiri: ”Bara några ord till mina bruna queera odefinierbara vänner” i DN här.

6 reaktioner på ”Valdagen 2018

  • Gabrielle september 10, 2018 / 10:11 f m

   Ja, det ante mig, 🙂
   Och nu är det dagen efter och man får ta tag i dom halmstrån som finns: det kunde ha gått värre och SD blev i alla fall inte näst största parti. Suck.

   Gilla

 1. bloggarbjorn september 9, 2018 / 4:41 e m

  Jag vänder mig mot samtidens illa formulerade/illa tänkta paroller av typen: ”Vad som helst utom SD …” Det kan ju betyda AfS eller NMR också … och var det detta man tänkte? För några dagar sedan jublades det över att sd tappat några procentenheter i en opinionsundersökning, men jubilanterna verkade inte tänka på att dessa röster i stället med rätt hög sannolikhet hamnar hos Afs, som därmed stärker sin kapacitet att komma igen nästa val.

  Gilla

  • Gabrielle september 10, 2018 / 10:18 f m

   Jo jo, visst är det en svepande formulering. Men tittar man på vad Facebook-gruppen står för (gruppens riktlinjer) och vilka som gått med där är det uppenbart att gruppen inte stöder Afs eller NMR. Det handlade ju om att mobilisera mot det största av dom främlingsfientliga partierna. I dag skriver man på FB-sidan ”Om det känns mörkt, tänk då på att 82% av svenska folket fortfarande väljer att inte rösta på ett rasistiskt parti med rötterna i nazismen”.

   Gilla

  • Anna september 10, 2018 / 10:26 f m

   ”Vad som helst utom extremistpartier” kanske varit bättre. Då hade V exkluderats med de andra ytterkanterna. Men det var nog inte i Kjell Bergqvists smak?

   Gilla

   • bloggarbjorn september 10, 2018 / 11:06 f m

    Med ett V som står till höger om socialdemokrater modell mitten av 70-talet förstår jag inte hur man kan tala om ”extremism”.

    Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.