Agave – längesen (2)

En agave i full blomning. Visst är den vacker!
Bilden är förstås från samma resa som jag berättade om i förra inlägget. Där såg agaven ut att vara på väg att vissna; den här är mycket finare. Mitt ressällskap poserar vid den praktfulla agaven i Rom.

Det tar årtionden innan en agave blommar, och när den väl blommar är det fort över. Som Bert skrev i en kommentar till förra inlägget dör växten efter blomningen. Men nya skott kan tydligen utvecklas ur rotstocken så om man lever länge och har mycket tålamod kanske man får se en ny blomning.

4 reaktioner på ”Agave – längesen (2)

 1. Aleksandr Sergejevitj januari 21, 2019 / 10:11 f m

  Under den ståtligt blommande agaven ligger ju ett vilorum för de döda i form av Domitillas katakomber.

  Mina tankar gick – sen jag först hade tagit in blomsterprakten – i filosofisk riktning, med begrundande av hur intim förbindelsen mellan liv och död ofta är just på begravningsplatser/kyrkogårdar.

  För ett tag sen såg jag ett underbart ARTE-program med titeln L´éternel Jardin (Den eviga trädgården), om växt-, insekts- fågel- och djurlivet under alla årstider, på dagen såväl som på natten, innanför murarna på den stora Père-Lachaise-kyrkogården i Paris. En sann lovsång till livet mitt mellan gravstenarna.

  Här hemma i Stockholm föder besök på Skogskyrkogården eller min egen södermalmska Katarina Kyrkogård samma sorts tankar. Agavens om en trädstam påminnande höga stängel skulle jag i den andan vilja jämföra med de rakvuxna tallarna-orgelpiporna på det asplundska världsarvet.

  Det är en ros, en agave, en tall utsprungen …..

  Gilla

  • Gabrielle januari 21, 2019 / 6:05 e m

   En tall utsprungen! Fin bild. Tallar gillar jag – och tycker också mycket om pinjerna därnere vid Medelhavet, i Rom t.ex.
   Synd att jag missade det där programmet L’éternel jardin, det låter som nåt jag gärna hade velat se. Kyrkogårdar kan ju vara ett slags oaser i en stor stad, en rofylld plats där man kan vara ensam med sina tankar och på kuppen vila sig från stadens larm. Samma med kyrkor för mig faktiskt. Jag är inte det minsta religiös men att gå in i Saint-Germain-des-Prés och sitta ner en stund har jag gjort många gånger vid besök i Paris. Går nog bra i Katarina kyrka, Gustav Vasa-kyrkan eller Engelbrektskyrkan m.fl. här i stan också.

   Gilla

 2. norbergianblue januari 21, 2019 / 5:49 e m

  Oj, har aldrig sett en blommande agave! Verkligen fantastisk, och med tanke på min ålder lär det väl inte bli någon mer gång. Naturen är makalös!

  Gilla

  • Gabrielle januari 21, 2019 / 6:10 e m

   Nej då, du är väl inte alls för gammal! Gör en resa ner till Rom eller Rivieran så hittar du säkert nån agave som är i full gång med sina blommor.
   Själv är jag sugen på att åka tåg nån gång igen neråt Italien och kanske Sydfrankrike. Har gjort det förr men det var länge sen. Ett annat sätt att resa verkligen. Och det börjar bli populärt igen efter vad jag hört.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.