Dunkelt i Venedig

Flera gånger har jag haft en liten tävling i bloggen ofta med rubriken ”Vilken stad?” eller liknande. Den här stan är det ju inte lönt att göra nån tävling om. Alla vet nog ändå.
Också dessa bilder är från campingresan, som jag berättat om i tidigare inlägg om agaver m.m.

Lite mörkt var det allt vid dessa bakkanaler – för det kan ju inte heta bakgator i Venedig… Och så var det kanske sent på dan. Därav dunklet. Men det var spännande att ge sig in i gyttret av gränder, smala kanaler och små broar en bra bit bort från dom stora kända platserna och broarna där alla dom andra turisterna höll till. Jag minns att vi gick vilse ett tag och fick leta runt lite innan vi kom tillbaka där vi började. Detta var ju långt före mobiltelefonernas och GPS:ens tid. (Klicka för lite större och tydligare hopbakad bild).

6 reaktioner på ”Dunkelt i Venedig

 1. Gabrielle Björnstrand januari 22, 2019 / 12:16 f m

  Där var jag lustigt nog en enda dag, med min mamma och syster. Vi semestrade på nån badort i närheten. Minns torget med duvorna, dodgens palats, och allt som igår. Fick till och med in en bild från en båt i Venedig i en av mina tidiga (och publicerade) dikter.

  En som har skrivit stämningsfullt och ungdomligt från Venedig är Ib Micahel, i romanen Prins, som jag tyckte mycket om.

  Ser att du reste mycket som ung och känner igen mig. Synd bara att jag inte reser lika mycket längre. Utom till Lappland, förstås.

  Gilla

  • Gabrielle januari 23, 2019 / 11:47 f m

   Trevligt att du känner igen dig! Ja, vi reste mycket, en riktigt lång campingresa innan vi fick barn och sen flera resor tillsammans med pojkarna. Sen har det glesat ut en del. Och på senare år har det mest blivit Melbourne i ett par veckor.
   Dock fortfarande inte Lappland.

   Tack för tipset om danske författaren. Ny för mig. Alltid glad åt att få lästips!

   Gilla

 2. Aleksandr Sergejevitj januari 22, 2019 / 6:37 e m

  ’Bakom fasaden’ eller ’Venezia senza trucco’ (utan smink) skulle man kunna sätta som rubrik på dina två fina foton, Gabrielle. Chapeau!

  De bästa minnena från turistorterna är ju ofta inte de mest berömda gatorna, torgen, monumenten och restaurangerna, utan den där gången när man sökte sig bortom den turistiska allfartsvägen eller rentav, som du och ditt resesällskap, gick vilse och PLÖTSLIGT konfronterades med nåt oväntat, som fick en att ana att man mött platsens ’genius loci’.

  Själv minns jag, för att stanna i Italien, en söndagseftermiddag i Neapel, när ett tämligen planlöst kringströvande i nedgångna kvarter ledde till en pizzeria, som inte var inscenerad för kryssningspubliken, utan frekventerades av stadsdelens egna som firade vilodag genom att med familj och vänner äta ute. Stengolv och kaklade väggar, lekande barn mellan borden och till facilt pris en pizza med en kruka rött, i varje fall upplevd (!) som den mest välsmakande som dittills hade förtärts.

  Vilket allt inte får hindra oss att omhulda den romantiska turistdrömmen, som förväntan eller minne, med – som markeringar – de legendarska ställena (där det alltid är smockfullt med turister, eller där man aldrig haft eller kommer att få råd att sätta sin fot eller reda sitt läger):

  Kom och möt mej på Rialto, i ett ljummet regn
  På hotel Danieli, har dom bäddat en säng
  Håll det där leendet levande, för det är det bästa du har
  Möt mej på Rialto, om du har din längtan kvar
  (Ulf Lundell)

  Gilla

  • Gabrielle januari 23, 2019 / 11:45 f m

   Tack för det. Ja, det där lite mer genuina på nya främmande platser lockar mig också mycket mer än turiststråken. Fint reseminne från Neapel. Där har jag aldrig varit.
   Riktigt fin Lundell-dikt/sång där! Tittade och lyssnade nyss på honom på Youtube.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.