Aussie-graffitti

Här är några bilder på graffitti som jag tog i Melbourne för ett par år sen. Minns inte direkt var dom fanns. Utom att jag vet att den som är upptill till höger visar Point Ormond. Det står ett vitmålat sjömärkesliknande torn där högst upp på en kulle alldeles nära havet.

Graffittin till vänster tycker jag är snyggt gjord. Synd att den är lite sabbad nedtill. Ser ut att vara målad på en duk man klistrat upp på väggen. Om jag minns rätt fanns figuren nedtill till höger på samma mur som den höga smala med hjortarna. Är det en handgranat figuren har i handen? Jag har bakat ihop bilderna så om du klickar på dom kommer alla tre upp tillsammans. Lite fixande i Photoshop men jag är hemma i dag, har tid och tycker ju det är roligt att pula med bilder.

Point Ormond har jag bloggat om tidigare och där var graffittin med också. Där står det att graffittin fanns i St Kilda, strax utanför Melbourne. Titta här.

2 reaktioner på ”Aussie-graffitti

 1. Aleksandr Sergejevitj februari 7, 2019 / 8:41 e m

  Roligt att möta exempel på en av vår tids vitalaste konstformer: ’street art’. Att ditt observerande öga funnit dom på andra sidan jordklotet understryker att företeelsen är global.
  Till ämne och teknik är verken så olika varann som bara är möjligt. Du påpekar att den vänstra nog är en duk man klistrat på väggen. Motivet verkar även i annan mening ’inklippt’, nämligen från en annan tradition än graffitikonstens egen. De manliga och kvinnliga huvudformerna påminner om europeisk expressionism från förra sekelskiftet. Själva kompositionen är nästan medeltida, som på ett katedralfönster eller i illustrationen av en provensalsk riddarballad, med hjortarna som symboler för kärlek, fruktsamhet och återfödelse.
  Den övre högra bilden finner jag vara den mest graffitipräglade. Lite av ett eko av den kanske främste artisten inom riktningen, engelsmannen Banksy som vi hört mycket om de senaste åren. Spökar förresten inte medeltiden här också, i form av en Lieman, såsom hämtad från ’Sjunde Inseglet’ och Österlen i stället för Point Ormonds grässluttningar ner mot Port Philip Bay?
  Längst ner till höger ser jag aboriginerna/ursprungsbefolkningen i skepnad av en maskklädd shaman. Med bultande hjärta vill han/hon påminna om århundraden av oförrätter, Kanske är det som du antyder något explosivt och hämndbringande som handen svingar. Eller kan det röra sig om en behållare med rökelse för att underlätta mötet med fädernas ’drömsånger’?

  Gilla

  • Gabrielle februari 7, 2019 / 10:47 e m

   Tack, Aleksandr Sergejevitj, för en mycket välskriven kommentar som gläder hjärtat hos den här gamla konstvetaren.
   Jag läste konstvetenskap när jag var ung men fick aldrig nåt jobb inom konst och kultur. Det blev annat, men det blev bra det med.
   Allt gott! Och trevlig helg!

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.