Systerskryt

”God morgon, herr Florimand. Jag tror visst sommaren är på väg.”
Den här målningen fick en av mina systersöner på sin 25-årsdag av sin mamma. Konstnären är min syster Jeanne. Jag tycker den är så fin så jag frågade om jag fick visa den på bloggen och det fick jag. Målad i gouache. Texten ovan står på baksidan.
Roligt att få skryta lite med min konstnärliga syster!
(Lite bättre skärpa och klarare färger om du klickar på bilden).

3 reaktioner på ”Systerskryt

 1. Aleksandr Sergejevitj februari 28, 2019 / 8:04 e m

  Först det övergripande intrycket. Konstverket andas lätthet, behag, och gott humör. Även utan titeln hamnar man rätt ifråga om tid på dan och årstiden. Ett fantasifullt kometliknande blomsterklot understryker det explosionsartade i försommarens inbrytande. Barn leker. Fåglar kärlekskvittrar. Luftballong och drake i vädret.

  Geografi: Fyrtorn, landkontur och vita segel andas hav, men vilket? Genast ger arkitekturen besked: Medelhav. (För egen del är jag i Gamla Nice med sin Colline du Château.)

  Färger. Gouachen är använd med säker hand: klara, milda färger i olika valörer. Blått, grönt och gulockra balanserar varandra fint, med det röda som accentfärg.

  Bildkomposition: Man hamnar som sig bör först på promenaden med dess två huvudpersoner. Dessa har konstnlären gjort till ett par redan genom matchande stil och färg på dräktjacka/jackett. En begynnande romans anas.

  Därefter söker sig ögat mot den snitsigt, halvkubistiskt segmenterade byggnaden/bergsterrassen. Ett myller av detaljer framträder, några av dem hemlighetsfulla. Kärleksparet? De två munkliknande figurerna bakom galler? Gestalten bakom trädet på klippans krön? Osv, osv.

  Epok: Obestämd, men är det inte en 1920-talspastisch din syster velat åstadkomma? Barnvagnen kan peka längre tillbaka, men den eleganta, korta dräktkjolen, hatt och sjalm det självmdvetna steget utbasunerar en ny tid och begynnande kvinnofrigörelse!

  HÄRLIGT! MAN BLIR GLAD OCH SKULLE VILJA VARA DÄR OCH FORTSÄTTA UTFORSKA.

  Hälsa din syster och tacka!.

  Ett mysterium kvarstår som inte har med målningen som sådan att göra, utan med det som berättas om vad som står på baksidan. Är möjligen FLORIMAND ett i familjen kärleksfullt använt anagram på den unge mottagarens efternamn och förnamnsinitialer?

  Gilla

  • Gabrielle mars 3, 2019 / 12:28 e m

   Min syster Jeanne hälsar och tackar för analys och kommentar om målningen. Hon blev glad åt det.
   Hon har sin egen stil och vi får se: kanske får jag visa fram ytterligare nån målning nån gång.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.