Sopa under mattan…

Två artiklar i dagens DN motiverar rubriken. Den ena handlar om Raoul Wallenbergs halvsyster Nina Lagergren, som nyligen dött som mycket gammal. Hon slutade aldrig att hoppas att få reda på vad som hänt Raoul Wallenberg men fick aldrig alla svar. Ryssarna ljög och sopade under mattan allt vad dom förmådde. Varför kunde dom aldrig nånsin berätta? Det har gått många många år, men riktigt tydliga svar har dom aldrig gett.Varför det? Det var en annan tid, en annan regim. Det hade väl varit en vacker gest mot denna envisa syster och mot Sverige att berätta – och beklaga hanterandet. Men icke!

Varje gång jag åker buss på Odengatan bortåt Valhallavägen kastar jag en blick på det hus där Raoul Wallenberg bodde som ung och tänker på den oerhört skamliga historien om hans öde í Sovjet, både det minst sagt valhänta agerandet från svenskt diplomatiskt håll och dom sovjetiska lögnerna och det ständiga sopandet under mattan.

För ett par år sen läste jag Ingrid Carlbergs välskrivna bok ”Det står ett rum här och väntar på dig…” Jag minns att jag satt i solen på bron utanför Sjöboden på Sandskär och läste. Och tårarna rann. Har du inte läst boken, så gör det!

Svenska barn i flyktingläger i norra Syrien handlar den andra artikeln om, bl.a. dom sju barnen till en svensk kille och hans hustru som anslutit sig till IS men som nu båda är döda. Artikeln är hjärtskärande. Är det så mycket att snacka om? Varför måste man förhala, utreda osv? Dom är barn, dom är inte skyldiga. Om regeringen inte agerar nu snart utan väljer att hänvisa till diplomatiska svårigheter och sopa under mattan riskerar ett eller flera av dessa barn att dö.

”Det ska inte råda något tvivel om att regeringen gör vad vi kan för dessa barn och om möjligt ska de föras till Sverige.” Så skrev Margot Wallström på Facebook i fredags.

Jaha, och vad gör dom då?
Lätt att tänka på taffligheterna i samband med Raoul Wallenbergs försvinnande i Sovjet (och ok då, jag vet att det är länge sen) men tänk på Dawit Isaak då! Eritreansk-svensk journalist som suttit i fängelse i Eritrea utan rättegång sen 2001!

”Däremot finns det inget som tyder på att den svenska regeringen överväger en räddningsinsats där de 64 barnen i Syrien med svensk anknytning tas till Sverige. I tisdags upprepade UD sin ståndpunkt att barnen måste åka till en svensk beskickning för att få hjälp – och underströk dessutom att det inte ens då är säkert att de kan få konsulär hjälp.” Ur Niklas Orrenius artikel. Och vi tar ett citat till:

”Om svenska regeringen ber att få hem föräldralösa barn härifrån, så kommer vi att se till att det händer.” Det säger Rojavakurdernas ”utrikesminister” Abdulkarim Omar enl artikeln. Jaha, igen: Vad väntar dom på?

”Nina Lagergren slutade aldrig att hoppas”, DN här.
”Utmärglade svenska barnen i lägret med IS-fångar”, Niklas Orrenius (text) och Lotta Härdelin (foto), DN här.
”Raouls hus”, blogginlägg här.

2 reaktioner på ”Sopa under mattan…

 1. norbergianblue april 17, 2019 / 8:14 e m

  Kanske blev Raoul Wallenbergs slutgiltiga öde så grymt att inte ens ryssarna gitter berätta sanningen, risken blir ju istället att det konstrueras ännu en lögn och nya dimridåer. Jag undrar också vad som skulle hända med alla de syrisk/svenska barnen, om de togs hem till Sverige. Mikael Skråmos 7 barn kan väl knappast bo och uppfostras av en morfar? Modern är ju död.Och de cirka 60 barnen i Syrien, vars fäder är döda, men mödrarna lever i Syrien om jag förstått saken rätt, ska inte mödrarna också återvända till Sverige i så fall ? Eller ska barnen skiljas från mödrarna? Jag tror att det värsta som kan hända ett barn är att skiljas från föräldrarna. Vilka föräldrarna än är. Ha en jättefin påsk! ( från det ena till det andra) 🙂

  Gilla

  • Gabrielle april 17, 2019 / 10:08 e m

   Det är svåra avgöranden när det gäller barnen i flyktinglägren. För barn vars föräldrar är döda tycker jag självklart dom ska få komma hem till Sverige. I fallet Skråmos barn kan kanske inte morfadern ta hand om dom alla sju, men man kan förhoppningsvis hitta bra fosterhem. Barn vars mödrar lever… ja, det är ju svårare. Men barnen ska fortfarande inte straffas för det deras föräldrar gjort. Är mödrarna IS-terrorister tycker jag inte dom, mödrarna alltså, ska ha rätt att komma hem bara rakt av. Håller med om att det kan vara hemskt för barn att skiljas från föräldrarna, men kanske är det det man måste göra i alla fall i så fall? Svåra frågor som sagt.
   – Du med: ha en härlig påsk! 🙂

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.