Sri Lanka

Återigen sorg och bestörtning över händelser i världen. Omfattningen av terrordåden på Sri Lanka igår på Påskdagen är svår att ta in. 290 döda och över 500 skadade skriver man nu. Bomber i kyrkor och på hotell. Stackars stackars alla som förlorat nära och kära. Och skräck och rädsla för nya attentat sprider sig förstås. Vilken tid vi lever i! Sri Lanka skriver in sig i raden av tidigare terroristattacker. 9/11, Madrid, Utöya, Bataclan i Paris, Nice, Stockholm m.fl., m.fl. Och mot just självmordsbombare är det ju svårt att värna sig.

Kommer att tänka på nån av dom första gångerna jag läste om och såg bilder på människor som offentligt offrade livet för en sak dom trodde på. Det var även då en fråga om religion men på ett annat sätt. Det som kommer upp i minnet är hur buddhistiska munkar satte eld på sig själva i Saigon i protest mot regimens förtryck av buddhister. Tidigt 1960-tal, och oerhört upprörande bilder, som jag aldrig riktigt glömt. Dom där munkarna skadade i varje fall inte andra, bara sig själva.

Och här i vår del av världen njuter människor av vårsolen, samlas under körsbärsträden i Kungsan som står i full blom och promenerar på Djurgården. Livet fortsätter som vanligt.

Bloggade ett boktips tidigare i dag och kände bara nu att jag inte kan låta dom hemska händelserna i Sri Lanka gå förbi utan att nämna dom i bloggen. Inte för att det gör nåt till eller från…  Det här är bara en djup och olycklig suck.

2 reaktioner på ”Sri Lanka

 1. Aleksandr Sergejevitj april 24, 2019 / 10:16 e m

  ”Och här i vår del av världen njuter människor av vårsolen, samlas under körsbärsträden i Kungsan som står i full blom och promenerar på Djurgården. Livet fortsätter som vanligt.”

  Ja, så är det ju. Och kanske måste det så vara; hur skulle annars våra liv bli uthärdliga? Men en gnagande, skamsen känsla gör sig förstås som alltid gällande … för några sekunder.

  När det var tal om Bruegel på bloggen för ett tag sen, tillät jag mej att länka till en dikt i svensk översättning på temat ‘Vi och världens lidande’.. Här en annan länk, där man kan höra W H Auden själv på engelska läsa sin dikt:

  Svårt att uttrycka saken bättre. Det är texter som den här som gör en klassiker.

  Gilla

  • Gabrielle april 26, 2019 / 10:39 f m

   Tack! Målningen känner jag till men Audens dikt har jag inte hört eller läst tidigare. Tycker om den. Auden är intressant. Har ”nosat” lite mer på dikter av honom. ”Funeral blues” är den enda jag känner till sen tidigare – som säkert många andra gör eftersom den var med i en omtalad film, ”Fyra bröllop och en begravning”.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.