Magnolia 2019

Traditionsenlig magnoliaspaning våren 2019. Bilderna kommer från det praktfulla trädet bakom Skansenbutiken, en gammal favorit. Kanske kommer det ytterligare nån magnolia nån annanstans ifrån senare. Vi får se.
Scilla-spaningen har jag missat den här våren. Observatoriekullens blå sluttning, som brukar få vara med, blev diskad i år: för många skador i gräset.

13 reaktioner på ”Magnolia 2019

 1. bloggarbjorn april 27, 2019 / 6:50 e m

  Skansen magnolior ser snyggare ut än de jag fotade på Västgötagatan.

  Gilla

  • Gabrielle april 28, 2019 / 9:45 f m

   Det är nog olika sorters magnolior, bara. Den vid Skansen är nog en s.k. praktmagnolia. Lite skrytsammare än din…
   Det verkar finnas flera olika sorter. Rosenmagnolia, hybridmagnolia m.fl. Ska kolla ute på Bergianska nån gång.

   Gilla

   • bloggarbjorn april 28, 2019 / 12:27 e m

    Jo, det finns nog olika sorter och färger. I botaniska trädgården i Uppsala såg jag väldigt granna exemplar för bortåt tio år sedan. Antar att det proletära (eller före detta proletära) Söder får hållas med enklare varianter.

    Gilla

    • Gabrielle april 29, 2019 / 11:50 f m

     Fast jag såg nånstans att det ska finnas en praktmagnolia vid Borgarhemmet i Högalid. Borgarhemmet Christinehof står det ovanför porten. Vet inte om trädet finns kvar.

     Gilla

     • bloggarbjorn april 30, 2019 / 9:27 f m

      Har spanat. Det är alltså ett träd som eventuellt skulle stå inne på Borgarhemmets (stängda) område. Jag stod på andra sidan Högalidsgatan och zoomade in med tele, och ja: det verkar stå en magnolia med stora vita blommor alldeles till vänster om porten. Rätt skymd bakom ett antal överdådigt blomstrande japanska körsbär, men jag tyckte magnoliaformen var tydlig. Uppdraget slutfört!

      Gilla

     • Gabrielle april 30, 2019 / 9:25 e m

      Bra jobbat, Bloggarbjörn! Uppskattar samarbetet mellan Söder- och Norrmalm.
      Kanske jag tar mig en vända på Söder när det blir dags för stockrosorna. Inte lika mycket tradition kanske, men jag gillar dom också.
      Ha en glad Valborg (snart slut) och en trevlig 1 maj.

      Gillad av 1 person

 2. Aleksandr Sergejevitj april 28, 2019 / 3:54 e m

  Jag håller med tidigare kommentatorer om praktfullheten hos det exemplar från Skansen som du låter oss ta del av.

  Magnolian har gått från att vara en ren sällsynthet bland Stockholms träd till att idag vara ett som man kan glädjas över på åtskilliga ställen.

  På samma sätt förhåller det sig med det för våra breddgrader exotiska ginkgoträdet. För ett tjugotal år sen visade mej en vandringsbroder en ginkgo, synlig bakom en mur på Hälsingegatan, och påstod att den var en innerstadssolitär. Jag vet inte om han hade rätt eller inte den gången, men idag har ginkgon med gatukontorets hjälp blivit ett alléträd, bl a genom nyplanteringar på Hornsgatan.

  Tillbaka till magnolian. Tillåt mej att påminna om stans kanske inte praktfullaste, men nog den käraste, som vi ståtar med på Södermalm. Den står, som du och andra bloggläsare säkert vet, i Vita bergens sydsluttning ovanför Groens malmgård, Malmgårdsvägen 53. Under trädets blomsterkrona anordnar Sofia Hembygsförening varje vår sin Magnoliafest. Sedan våren traditionsenligt hälsats med körsång, delar man ut årets Magnoliapris – en magnoliaplanta – till nån som gjort förtjänstfulla insatser för Sofia och Södermalm.

  På Hembygsföreningens hemsida kan man läsa om traditionen, jfr

  http://www.sofiahembygdsforening.se/

  I år kommer Magnoliafesten att hållas nästa vecka, torsdagen den 9 maj kl 19. Även icke-söderbor är hjärtligt välkomna!

  Gilla

  • Gabrielle april 29, 2019 / 11:53 f m

   Det där med planteringen av träd – bl.a. ginkgo biloba – stöder jag verkligen. Trädet vid Hälsingegatan/Vasa Real känner jag till. Det har varit hotat av en utbyggnad av skolan men förhoppningsvis låter man det stå kvar. Jag vet inte det senaste om det.
   Stockholms stad har ju tidigare inte direkt visat nån större förståelse för vikten av träd i stan – 17-18 träd nedsågade på Odenplan, Radioeken m.fl. – så det är bra att dom skärper sig nu!
   Låter trevligt med Magnoliafesten torsdag 9 maj.

   Gilla

 3. Aleksandr Sergejevitj april 30, 2019 / 8:19 f m

  Jag anade nog när jag skrev mina rader att du Gabrielle, såsom närboende och med ett levande intresse för stans växtlighet, skulle känna till ginkgon på Vasa Reals skolgård.

  Som tack för all bildprakt du regelbundet bjuder dina bloggläsare, länkar jag till ytterligare en trolig trädsolitär i stan:

  Bilden (som är några år gammal) visar ett näsduksträd, som är en stor sällsynthet i vårt land. Det här exemplaret står sen några decennier tillbaka i en koloniträdgård i Eriksdalslunden på Söder. Jag hämtade bilden på den utmärkta bloggen ’Stockholms Gröna Rum’, som jag rekommenderar. Om du uppsöker bloggen redan idag på Valborgsmässoaftonen, belönas du med gårdagsbilden av nu blommande rosa Prunus Accolade från Hammarby Sjöstad, jfr

  https://gardener.blogg.se/

  Gilla

  • Gabrielle maj 2, 2019 / 11:04 f m

   Hej igen, Aleksandr Sergejevitj! Tack för näsduksträdet också.
   Och gardener-bloggen känner jag till. Han har också – om jag minns rätt – en lång lista över var det finns magnolia i Stockholmstrakten.

   Gilla

 4. norbergianblue maj 2, 2019 / 3:51 e m

  Älskar magnolian, men där jag bor i zon 4-5 är den svårodlad. Jag har inte sett ett enda träd någonstans i närheten. Njuter dock av de praktfulla exemplaren på tv, då Lunds studentsångare sjunger in våren 1 maj.

  Gilla

  • Gabrielle maj 4, 2019 / 9:31 f m

   Magnolia, ja det är nåt härligt generöst med växten/trädet – typ ”här fläskar vi på med skönhet hur mycket som helst bara”!
   Lär absolut aldrig kunna leva på ”min” sandiga tallbevuxna ö i Hälsingland heller.
   Just nu håller jag på med förkultivering (heter det så?) i kruka av stockrosor för att för 3:e gången testa uppe vid stugan. Har alltså misslyckats vid två säsonger. Dom frös väl sönder på vintern kan jag tro, fast jag täckte över med tallgrenar och sånt. Hå hå ja ja, man kan inte få allt…

   Gillad av 1 person

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.