Elefanterna

Ja, efter körsbärsblommorna i Kungsträdgården kom elefanterna. 55 stycken fina elefanter uppställda runt om statyn över Karl XIII, Gustav III:s bror, den stackars kungen vars staty liknats vid ”en kruka omgiven av lejon”.
Jakten på elfenben är det största hotet mot elefanterna. Enligt organisationen Wildhood dödas 55 elefanter om dan. Tjuvjakten har eskalerat under 2000-talet skriver man på sin webbsida. Nu samlar man in pengar för att bekämpa tjuvjakten. Läs mer här.

4 reaktioner på ”Elefanterna

 1. Aleksandr Sergejevitj maj 4, 2019 / 4:44 e m

  Med din påpassliga bloggblänkare främjar du på ett utmärkt sätt arrangörernas uppsåt: att slå ett slag för en symbolladdad pusselbit i den ekologiska bevarandekampen.

  Nyligen avhandlade du en TV-serie med Simon Schama om konstens betydelse som civilisationsfaktor. Inspirerad av dej har jag sett och gillat merparten av de nio delarna. ’Elefantinstallationen’ illustrerar utmärkt en av de funktioner som konsten haft genom tiderna, nämligen att främja en politisk idé, i det här fallet miljökampens. (Men låt oss inte glömma att konsten – ett tveeggat svärd – också kan användas i politiska avsikter som vi ogillar!)

  I TV-seriens fjärde avsnitt som handlar om en annan av konstens funktioner, den religiösa, ser man några minuter in i programmet en nutida arkeolog/konstnär som med egna händer gör en replik av en ’Lejonman’, snidad ur en mammutbete för kanske trettiofem tusen år sen. Konstnären framhåller eftertryckligt att hans material – elfenben – importerats i laga ordning!

  Sist en litterär och samtidigt filmisk association. Den går till en av de första skönlitterära alstren i modern tid med ett tydligt ekologiskt budskap, intressant nog med just elefanterna i fokus. Verket vann franska Goncourt-priset redan år 1956 och översattes till svenska ett par år senare. Dess titel: Himlens rötter (Les racines du ciel), författare Romain Gary.

  Den betydande amerikanske filmregissören John Huston stod ett par år senare för en filmatisering med storheter som Trevor Howard, Errol Flynn och Orson Welles (samt den vackra franska sångstjärnan Juliette Gréco!) i ledande roller. Filmen blev dock inte nån av hans mest vällyckade. Huston sa om den: ”(It) could have been a very fine film. And largely owing to me was not a good film at all.” Så ser den store konstnärens självkritik ut!

  (PS. För den som vill se vad som kanske är Hustons klarast lysande filmpärla rekommenderas den här som man kan se gratis i dess helhet på YouTube i en utmärkt kopia:

  https://www.youtube.com/watch?v=Rkos62UPwVk )

  Gilla

  • Gabrielle maj 5, 2019 / 11:49 f m

   Åh, tackar! Ska titta på filmen vid tillfälle. Ser att den baseras på en berättelse av James Joyce.
   Tv-programmen om civilisationer (med Simon Schama m.fl.) har jag sett det mesta av, tror jag. Intressant men ibland lite tröttsamt, men man kan ju fuska lite och snabbspola…

   Gilla

 2. Bert Bodin maj 5, 2019 / 5:05 e m

  Snyggt!
  Gratulerar även till att Apple skrinlagt planerna på butik i Kungsträdgården. Det är ett framsteg.

  Gilla

  • Gabrielle maj 6, 2019 / 10:23 f m

   Javisst är dom fina. Tänkte det kunde vara roligt att ha en i vardagsrummet… Men den skulle nog ta lite för mycket plats.
   Apple ja, ibland går det faktiskt åt rätt håll. Idén kändes minst sagt stötande.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.