Fundering på bussen

Bussen in mot stan far förbi den stora byggarbetsplatsen vid Albano. Här händer det verkligen grejer. Albano – nytt campus för vetenskap och vardagsliv” läser jag på banderoller uppsatta omkring arbetsplatsen. Och jag sitter på bussen och funderar på det där med ”vetenskap och vardagsliv”. Vad menar man? Vad betyder det? Vems vardagsliv? Eller var det bara allitterationen dom fastnade för?

Sen när jag kommer hem kollar jag på webben och läser att Ett helt nytt campus ska byggas mitt i Stockholm, där 15 000 universitetsstudenter och forskare ska röra sig varje dag.” Hm…är det alltså det som är vardagslivet? Och ”mitt i Stockholm”? Är det en riktig beskrivning? För mig låter det mer som Gamla Stan eller Hötorget eller nåt. Och det kommer mera: Samverkan är nyckelordet i ett projekt som ligger i framkant när det gäller digitala arbetssätt och hållbarhet.”

Hå hå ja ja, här har floskelgeneratorn verkligen kommit till användning. Jag förstår hur snacket gick. Typ: ”hållbarhet” är bra, det måste vi absolut ha med nånstans i texten, gärna på flera ställen. Att ”digitalt” ska finnas med behöver knappast sägas.  Och ”ligger i framkant” känns ju helt rätt.

Hm… det börjar klia nånstans när jag läser sånt där. Vill du läser fler floskler om Albanos campus mitt i Stockholm kan du titta här.

Tanken att se tillbaka på hur man i förväg beskrev Nya Karolinska och troligen levde ut ordentligt i floskler, flum och förhärligande föresvävar mig, nu när vi vet mer om hur det blev. Men jag struntar i det, det skulle väl bara börja klia ännu mer. Och visst, jag vet: att blogga om det här leder ingenstans, jag kan inte få bort sånt här med några småsura blogginlägg. Vi har det runt omkring oss överallt hela tiden, vi vadar i det, det sköljer över oss vart vi än vänder blicken. Jag behövde bara skriva av mig lite.

2 reaktioner på ”Fundering på bussen

 1. Aleksandr Sergejevitj juni 7, 2019 / 5:55 e m

  Det är bra att säkerhetsventilen fungerar! Liksom förra gången temat var uppe, instämmer jag helhjärtat i kritiken av hur fastighetsfolket slår på trumman för sina objekt med mäklarlingo och språkförfuling som resultat. Dessvärre lär det inte ändra sig till det bättre, nu när marknaden börjar kärva. Snarare är motsatsen att befara.

  Men man får förstås akta sig så att inte förtrytelsen utan vidare färgar av sej på själva byggprojektet. Den gamla slitna industrimiljön i Albano var föga värd att bevaras. Inget helgerån skedde nog när man i stort sett jämnade den med marken.

  Det som växer fram nu tror jag kan bli nåt rätt så fint. Orden om ’vardag’ syftar nog på den stora mängd student- och forskarbostäder, med butiker och annan närservice, som ingår i mixen. Ger visst hopp om en levande dygnet-runt-miljö. Och nog ligger det en poäng i hopknytningen av de akademiska aktiviteterna i resp. Frescati, Kräftriket och KTH-komplexet.

  Det rådde delade meningar när man planerade komplexet som sen början av seklet reser sig i ändan av Ruddammshöjden. Resultatet – dansken Henning Larsens prisvinnande Albanova Universitetscentrum – tycker jag arkitetoniskt tillhör det bästa som tillkommit i Stockholm under de senaste decennierna. Jfr:

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Albanova

  Albanova kommer att bilda fond för Campus Albano och utgör på sätt och vis dess första etapp. Måtte resten nå i närheten av den satta standarden!

  Gilla

  • Gabrielle juni 9, 2019 / 10:04 e m

   Javisst, du har förstås rätt i din kommentar. Jag stirrade (eller glodde, som dom sa i Hälsingland) bara enögt på tjusiga formuleringar och tänkte inte alls på syftet med bygget, det förväntade resultatet. Jag hoppas också det blir nåt riktigt bra. Och platsen – inte långt från Albanova, Universitetet m.m. – är väl vald fast den inte ligger ”mitt i Stockholm”.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.