Usel rättvisa i Almedalen

Förra årets Almedalsvecka var ”ett katastrofalt nederlag för polis, åklagare och för demokratin” skriver man i en artikel i DN. Ska det bli lika illa igen nu med nassar som hetsar, sprider hat och ställer till bråk under denna vecka?

Brott som anmäls lämnas utan åtgärd – kommer bort eller noteras inte – förundersökningar läggs ner eller görs så senfärdigt att ev brott hinner preskriberas innan det utreds. Varför är det så här? ”Enligt polisens egna uppgifter har 49 förundersökningar gällande hatbrott, misshandel och skadegörelse inletts efter händelser med koppling till nazistisk aktivitet i Almedalen under 2017 och 2018”. Alla utom sex ärenden har lagts ner.

Varför är polis och åklagare så tandlösa? Eller rent ut sagt så inkompetenta?

Artikeln inför Almedalen 2019 har rubriken ”Utred rättsväsendets misslyckade lagföring av nazisterna i Almedalen” och är skriven av Robin Enander och Jan Scherman. Läs artikeln här.
Efter Almedalen 2018 skrev jag blogginlägget ”Sluta vara mesiga mot nazisterna!” Bitr kommenderingschefen hos polisen på Gotland säger där att man inte är nöjd med att man inte kunnat förhindra en del brott men ”då får vi ta igen det utredningsvägen”. Hm… det gick visst inget vidare.  Inlägget finns här.

6 reaktioner på ”Usel rättvisa i Almedalen

 1. Aleksandr Sergejevitj juni 30, 2019 / 12:36 e m

  Bra att Gabrielle klämtar i larmklockan!

  Senaste veckan har den hågade kunnat ägna sig åt hetstittande (jfr eng. ’binge watching’) på SVT Play av hela första säsongen av TV-serien ’Berlin Babylon’. Bakom manus, regi och även en del av musiken finns framstående tyske regissören Tom Tykwer. Handlingen utspelar sig i dåvarande Weimar-republikens huvudstad under året 1929. Rekommenderas till den historieintresserade som tål en stark och stundtals med överdrivet groteskeri fylld brygd av våld, sedesförfall och klassmotsättningar. Mycket fint skådespeleri på en del händer.

  Invävt i en fritt uppfunnen actionfylld kriminalberätelse, skildrar serien – verklighetsförankrat och med identifierbara historiska aktörer – ett polisväsende som är infiltrerat av partitagande, framför allt ultranationalistiska och så smånigom uttalat nazistiska strömningar. Strömningar som på den tiden gjorde sig gällande på många håll i Europa – låt oss inte överslätande glömma vårt eget land.

  Man vill hoppas att senfärdigheten när det gäller utredning och lagföring kopplat till Almedals-nazisternas framfart har sin huvudsakliga grund i inkompetens och allmän klantighet hos gotlandspolisen. Illa nog i så fall!

  Något annat vore förfärligt.

  Gilla

  • Gabrielle juli 8, 2019 / 7:50 e m

   Ja, jag håller med: ”Babylon Berlin” är verkligen mycket sevärd. Vilka stämningar man lyckas skapa! Och som du skriver: fint skådespeleri.
   Och polisen på Gotland…just det, tanken på en annan förklaring till misslyckandena är skrämmande.

   Gilla

 2. Bert Bodin juni 30, 2019 / 10:26 e m

  Ja, den där fullständiga flatheten övergår mitt förstånd.

  Gilla

  • Gabrielle juli 8, 2019 / 7:51 e m

   Ja, samma här. Och vi betalar ju skatt för att dom ska sköta sitt jobb.

   Gilla

 3. norbergianblue juli 5, 2019 / 4:52 e m

  När man försöker begripa hur rättsväsendet fungerar blir det ofta till att klia sig i huvudet. För att ett hatbrott ska anses vara begånget, måste det vara helt bevisat att motivet eller drivkraften bakom är att kränka, och samtidigt måste rättssäkerheten för den åtalade vara tryggad. Som vanligt är det alltså gärningsmannen/kvinnan, som värnas mest, offren är det inte lika noga med. Ett annat exempel som ger mig rysningar är handhavandet av våldtäktsanmälningar. Enligt åklagare Barbro Jönsson i Göteborg har våldtäktsfall ingen hög status. De är helt enkelt inte COOLA att utreda (!) Man tar sig för pannan.

  Gilla

  • Gabrielle juli 8, 2019 / 8:05 e m

   Har skrivit om missar och slarv och inkompetens inom svenska rättsväsendet tidigare. Rubriken ”Rutten rättvisa” har kommit till användning flera gånger. Mycket sköts ju verkligen riktigt dåligt, helt under all kritik. Samtidigt har jag ändå nån sorts tilltro till – eller i varje fall en envis förhoppning om – den svenska rättvisan. Kanske för att min pappa var advokat? Jag vill tro att rättssäkerheten är bättre här än i andra länder. Fast jag kan säkert ha fel i det.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.