Oförglömligt

Buzz Aldrin på månen. Bild från NASA.

I dag har tidningarna berättelsen om månlandningen 20 juli 1969. Vi som levde då och såg det på tv tänker nog fortfarande att det var en helt fantastisk världshistorisk händelse. I alla fall känner jag det så.

Detta trots att det i dag har gått 50 år sen den allra första gången, och trots att många fler än Neil Armstrong och Buzz Aldrin gått på månens yta sen dess. 24 personer totalt, tydligen. Tre av dom har gjort det två gånger. Men allra första gången känns förstås mest omtumlande.
Vi som levde då och såg det på tv hade ju varit med om tiden innan. För alla som är födda efteråt känns det nog annorlunda. Kanske inte självklart direkt men som en av många mänskliga bedrifter bland andra?

HD-bild av månens yta i oktober 2008. Togs av japanska rymdsonden Kaguya.
Foto JAXA.

Jag läser artiklarna och i tankarna snubblar jag in på min gamla idol Leonardo da Vinci  (1452-1519) och hans funderingar om rymden, världsalltet och människans plats där.
Il sole no si muove – solen rör sig inte – skrev han bl.a. Och redan Leonardo insåg att månen inte hade eget ljus utan reflekterade solens ljus. ”En person som står på månen skulle se vår jord precis som vi ser månen, och jorden skulle lysa precis som månen lyser för oss” skrev han (min översättning från ett citat i Walter Isaacsons bok om Leonardo da Vinci, som jag har på engelska). Bilden på det lysande jordklotet hämtade jag från svenska rymdstyrelsen här.
Som vanligt: klicka för större bilder.

2 reaktioner på ”Oförglömligt

 1. Aleksandr Sergejevitj juli 22, 2019 / 8:17 e m

  Visst var 20 juli 1969 ett av de epokgörande momenten i mänsklighetens historia.

  I fråga om att skaka om begreppen och som medial sensation på sin tid matchas väl månlandningen någorlunda av Sputnik 1 och Sputnik 2 (hunden Lajka) samt av Gagarins cirklande runt klotet ett drygt resp. ett knappt decennium före jänkarnas månlandning.

  När jag läste bloggen var jag helt på det klara över var och hur jag upplevde de magiska timmarna när Apollokapseln först gick i bana runt månen och sen mjuklandade. Jag var på semester med hustru och tre söner på Gotland, där vi hade vår vistelse i hyrd stuga nära Ljugarn.

  Hade jag obetänksamt svarat på din text direkt, hade jag kunnat berätta om hur vi satt klistrade framför en TV och tog in det som hände. För säkerhets skull kollade jag min minnesbild med sönernas och blev tagen ur en villfarelse: Det var inte i en TV-soffa vi tog emot nyheterna utan vid ett köksbord. Och nyhetsmediet var en enkel radioapparat.

  Kanske ett typiskt och tankeväckande exempel på hur vi ’konstruerar’ våra levda liv och i minnet lägger till och drar i från. Kanske ibland bara helt oskyldigt för att göra allt en aning mer dramatiskt och märkvärdigt, men andra gånger säkert med tvivelaktigt självrättfärdigande och självförhävelse som undermedvetet mål.

  Gilla

  • Gabrielle juli 24, 2019 / 5:18 e m

   Ja, Sputnik 1 minns jag också. Vi stod utanför uthuset vi kallade Boden på Borgmästargården i Söderhamn och tittade på den lilla ljuspunkten som rörde sig på den mörka kvälls- eller natthimlen. Visst var det märkligt! Men att människan också kunde röra sig på en annan himlakropp än vår egen slår det mesta ändå, tycker jag.
   Och det du berättar om din minnesbild visar ju också att minnet är en skälm. Inte nåt att lita på helt. Nåt som nån annan berättar – särskilt om det sker livfullt – kan man få för sig att man upplevt själv. Tänker på det också när vittnen hörs i samband med begångna brott. Vad minns dom egentligen, hur mycket, hur klart osv.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.