Pengar, pengar…

Botkyrka kyrka. Foto: Holger Elgaard, 2012.

Nu finns långtgående planer på att exploatera området runt Botkyrka kyrka, och en av dom som driver på är Svenska Kyrkan. Maja Hagerman skriver om helgonet Botvid, kyrkan och om byggplanerna i DN i dag. Hon skriver: ”…på ena sidan av helgonets kyrka ska bli tomtmark för handel och industri. På kyrkans andra sida ska grå klossar till bostadshus byggas, upp till fem våningar höga. Som kronan på verket planerar Trafikverket en ny avfart med motorvägsrondell just här.”

Och visst jag vet: fler bostäder behövs i Stockholm, men måste man använda just detta vackra gamla område vid kyrkan? Vad ligger bakom Svenska Kyrkans agerande? ”Follow the money”? Vi har varit vid kyrkan många gånger – gammal fin miljö, inte långt från den brusande trafiken på E4. Om vi ska söderut via Södertälje väljer vi oftast att, i stället för E4, köra Gamla Södertäljevägen, som går förbi kyrkan i mjuka slingor genom det vackra landskapet.

Exploatering leder tyvärr ofta till förfulning. Och historiska vingslag med ett gammalt helgon bryr man sig inte om, inte ens Svenska Kyrkan. Det gör ju inte jag heller. Månar mer om historiskt och kulturellt intressanta gamla områden och byggnader än helgon.
Läs Hagermans artikel här.

6 reaktioner på ”Pengar, pengar…

 1. Gabrielle Björnstrand juli 26, 2019 / 2:43 e m

  Du har så rätt, det är löjligt materialistiskt. Kyrkan äger så mycket mark, borde gå utmärkt att hitta byggtomter någon annanstans. Men sinnet för det heliga är utdött, och svenska kyrkan dras med stora förluster (säger de). På andra kanten har vi dem som tycker det är okej att göra kvinnors livmödrar till hyreslokaler. So sagt, inget är heligt. Men vi som vet, vi vet.

  Gilla

  • Gabrielle juli 29, 2019 / 12:40 e m

   Sinnet för det heliga är utdött, skriver du. Ja, det är det nog, men här kunde det ju räcka med respekt för historia och för en gammal fin miljö oavsett hänsyn till religion och helighet. Hoppas dom får nej på planerna och hittar annat område att bygga i.

   Gilla

   • Gabrielle Björnstrand juli 29, 2019 / 1:25 e m

    Det heliga behöver inte nödvändigtvis ha med religion att göra. Citerar: Helig är ett ord från fornsvenskan, helagher, heligher, hälig, med betydelsen ‘okränkbar’, ‘fridlyst, ‘som ej får skadas’.
    Och vad svenska kyrkan beträffar kunde den gott höja sin känsla för helighet, en smula.

    Gilla

    • Gabrielle juli 29, 2019 / 1:36 e m

     Bra kommentar! Tack. Den tar jag till mig.

     Gilla

 2. Aleksandr Sergejevitj juli 27, 2019 / 11:08 f m

  Botkyrka kyrka är en pärla! Både dess exteriör och interiören (stjärnvalven!) motiverar ett uppsökande.

  Maja H., som står för fina böcker om vårt kulturarv, bl a de vackra elvahundratalskyrkorna, är rätt person att ställa sej i spetsen för en proteströrelse. Kanske lyckas man inte helt ta loven av exploateringen, men en medborgaraktion som i det här fallet kan leda till en uppmjukning av planerna och en lösning som får nytt och gammalt att smälta samman i en harmonisk helhet. Låt oss hoppas!

  När det gäller S:t Botvid (som har namnsdag den 28 juli!) och andra helgon, behöver man inte vara vare sig troende eller helgondyrkare för att uppskatta skönheten i de folkliga legender som omger dem. I Botvids fall finns berättelsen om hans källa, Den ligger helt nära Bornsjön och Gamla Södertäljevägen (numera faktiskt omdöpt till Sankt Botvids väg), fast i Salems kommun, och är värd ett kort uppehåll om man är på väg söderut. Jag citerar ur vackert illustrerad Wiki-artikel och en på platsen uppsatta informationsskylt:

  ”De buro bort Sankt Botvids reliker och när de kom i närheten av den sjö som är på hans egendom, satte de ned dem. Då bröt en källa fram ur den hårda marken och den har än idag det klaraste ljuvliga vatten. ”

  Varken i Botkyrka eller Salem, men i Huddinge kommun ligger f ö S:t Botvids kapell, krematorium och begravningsplats som är Huddinges största. Även den platsen är värd en omväg eller eftermiddagsutflykt.

  Gilla

  • Gabrielle juli 29, 2019 / 12:37 e m

   Ja, håller med: Botkyrka kyrka är en pärla! Hoppas dom gör om planeringen och helst inte bygger alls i närheten av kyrkan och intill gamla Södertäljevägen.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.