Nynnar om natten

Efter en lång het dag på savannen faller natten. Giraffen hittar en bra plats att sova på, lägger sig ner, sträcker ut sin långa hals och dom långa benen och vilar i det svala nattgräset. Medan mörkret djupnar alltmer nynnar giraffen lugnande till sina kompisar: ”här är jag, allt är bra!”

Man har trott att giraffens hals är så lång att det skulle vara för energikrävande att pressa luft igenom den och åstadkomma andra ljud än fnysningar och grymtningar. Andra djur kan ju kommunicera på olika sätt: hundar skäller, katter jamar, lejon ryter, elefanter trumpetar. Men giraffer har man tänkt är stora och nästan helt tysta djur. Men forskning från senare år visar att giraffer nynnar om natten.

Fast lägger sig ner gör dom inte. Vuxna giraffer sover stående och antagligen bara korta stunder i taget. Giraffbarnen däremot kan sova på marken i alla möjliga konstiga ställningar. Man hittar många bilder om man googlar efter giraff som sover.

Ljudet som åstadkoms är lågfrekvent men går att höra; det är rikt på variation och innehåller en kombination av toner. I nattmörkret kan det vara svårt att se varandra, och kanske nynnar giraffen ”här är jag” till sina kompisar. En annan förklaring kan vara att det inte handlar om språk och meddelanden utan att det är en sorts snarkning som kommer när giraffen sover och drömmer.

Oavsett vilket tycker jag det låter trivsamt att giraffen nynnar om natten. Jag fick den där högst ovetenskapliga bilden i huvudet av en giraff liggande i det svala gräset när jag läste artikeln i SvD ur boken ”Djurens språk” av Eva Meijer. Artikeln där giraffen nämns mycket kort har du här.
Lyssna på giraffens nynnande t.ex. här.

4 reaktioner på ”Nynnar om natten

 1. bloggarbjorn juli 29, 2019 / 5:43 e m

  Jag undrar om inte en tänkt sjungande giraff var med i Andrea Tarrodis drömska ‘Camelopardalis’ (= giraff, alltså) från 2010. Låter ju inte som de verkliga girafferna, men själva idén är ju intressant. Finns på Spotify. AT får väl betraktas som en av de främsta svenska tonsätterna nu, och hon kanske åter bevisar aningen om att kulturen ibland kan ligga före hårdvetenskapen vad det gäller att se sammanhang och tendenser.

  Gilla

 2. Aleksandr Sergejevitj juli 31, 2019 / 7:51 f m

  Jag gillar skarpt hur du Gabrielle låter en läst text – i det här fallet av populärvetenskaplig karaktär – bilda utgångspunkten för din egen skapande fantasi. Början och slutet av ditt inlägg utgör nästan ett litet prosapoem!

  Du är inte ensam om att ha fascinerats av giraffen. Det har du nog märkt när du googlat runt.

  Jag kammade nätet på just giraffdikter. Skörden blev rik. Förutom mycket rart och fantasifullt på all världens språk med adress till barnkammaren (se YouTube), finns åtskilligt också i den ’högre skolan’, t ex den här dikten av en kvinnlig poet, publicerad i ’The New Yorker’ förra året: https://www.newyorker.com/magazine/2018/03/26/giraffe

  Trogen min signatur vill jag bjuda på en rysk upplevelse i bilder, ord och toner. Bakom texten står en poet från förra seklets början. Han hette Nikolaj Gumiljov och räknas till den ryska ’silverålderns’ stora. Hans slut blev tragiskt under de efterrevolutionära motsättningarna då han avrättades.

  Om du, efter att ha ryckts med av stämnigen, blir nyfiken på vad texten innehåller, finns en engelsk översättning här:

  https://agnionline.bu.edu/poetry/the-giraffe

  Gilla

  • Gabrielle juli 31, 2019 / 10:15 f m

   Tack! Och tack för dikt (inte av dig den här gången) och vacker film med stillsam och lite vemodig musik och dikt på ryska.
   Bra med översättningen. Min ryska inskränker sig i stort sett till njet, da och pravda.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.