Salutskröna

När man passerar den här ståtliga byggnaden vid Stockholms inlopp brukar man fnissa lite åt att ett ryskt fartyg på statsbesök sköt salut vid Danvikens dårhus i tron att det var Kungliga slottet. Så korkat av dom! Roligt när nån annan gör bort sig – kanske särskilt ryssar?

Bra historia men troligen fel på några punkter. Byggnaden är inte Danvikens dårhus utan äldreboendet Danvikshem. Händelsen ska ha ägt rum i början av 1920-talet. Enligt vissa ska det inte ha varit ryssar utan italienare som gjorde bort sig genom att avlossa kanonerna när man kom förbi. Enligt en annan variant ska saluten ha gällt den etiopiske kejsaren Haile Selassie på statsbesök, men han kom med tåg så det stämmer inte heller.

Kanske är alltihop en skröna? Eller också måste man börja skjuta i höjd med Danvikshem för att hinna med rätt antal skott osv. Inte vet jag, tycker det låter lite oklart det hela. Hittade några artiklar i DN från 2003 om saken. Läs här (sept 2003) och här (nov 2003).

Fast det är ju roligare med korkade ryssar som skjuter salut för dårhuset…

6 reaktioner på ”Salutskröna

  1. Gabrielle Björnstrand augusti 7, 2019 / 7:40 e m

    Där bodde min mamma sina sista år. Jag tror hon hade funnit det mycket upphetsande, roligt och dessutom konungsligt såklart, att få vara med om saluterandet. Det hade .s.a.s ”klätt henne”.

    Gilla

    • Gabrielle augusti 11, 2019 / 5:20 e m

      Aha, då har du säkert sett hur det ser ut inuti också. Ett verkligt storstilat ställe att bo på på sin ålders höst eller vinter. Och stort som bara den verkar det vara. Har sett en flygbild över byggnaden. Där verkar rymmas många gamla, äldre, ålderstigna, åldringar eller vad man nu ska använda för ord. Tjusiga interiörer kan man se här: https://www.danvikshem.se/bildspel/

      Gilla

      • Gabrielle Björnstrand augusti 11, 2019 / 10:05 e m

        Ja, det var nog fint. Tyvärr en massa trappor runtomkring och väldigt liten park, så jag tyckte nog inte det var idealiskt för en gammal människa med dåliga knän. Men annars var det bra. Och stilfullt, som sagt.

        Gilla

        • Gabrielle augusti 12, 2019 / 8:27 f m

          Hm..nej, det förstår jag. Numera vill inte jag heller ha en massa trappor där jag bor fast jag inte är så lastgammal än.

          Gilla

  2. Aleksandr Sergejevitj augusti 9, 2019 / 10:47 f m

    Som kommentar till anekdoten om saluten nedanför Danvikshem passar det utmärkt att använda det italienska talesättet ‘Si non è vero, è ben trovato.’ (‘Om det inte är sant, så är det i alla fall välfunnet’)

    Ingen kan bestrida att ‘palatset’ på klippkrönet är pampigt och monumentalt. Nåt som även gäller andra byggnader av upphovsmannen Aron Johansson. Som framgår av Wiki-artikel om AJ, hade han ett avgörande finger med i spelet också vid tillkomsten av Riksdagshuset på Helgeandsholmen och det i samma epok därbakom byggda f d Riksbankshuset (numera efter tillbyggnad innehållande Riksdagens plenisal).

    Ingen av nämnda skapelser tillhör undertecknads favoritbyggnader i stan. Däremot hittar man i Wiki-artikeln ett par exempel i mindre skala som jag tycker är riktigt fina. Ta en titt på bilderna där av Riksbankshuset i Örebro och – framför allt – det välproportionerade s k Riksstatshuset i Härnösand!

    Gilla

    • Gabrielle augusti 11, 2019 / 5:13 e m

      Jag håller med: riksdagshuset på Helgeandsholmen gillar jag inte heller. Svulstig och trist arkitektur i sin storvulenhet. Då lyckades han bättre med Danvikshem tycker jag. Och med byggnaden i Härnösand. Jag tittade runt på andra byggnader i Härnösand och blir riktigt sugen på att åka dit nån gång. Jag var på den här sidan: https://www.utvecklaharnosand.se/byggnader-i-h%C3%A4rn%C3%B6sand-24661335

      Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.