Enkehusparken

Parken ligger innanför det gamla Borgerskapets Enkehus vid Norrtullsgatan i Stockholm. Parken var tidigare en av Norrmalms-Vasastadens mest värdefulla parker, skrev Mats Wickman i SvD för ett par dar sen (länk nedan). Så är det inte längre. ”I dag är Enkehusparken ett mischmasch av omotiverade stödmurar, trappor, många och breda stengångar samt konstgräs. Cirka 25 träd, åtskilliga av dem skyddsvärda gamla lövträd, har fällts, vilket är väldigt många i den lilla kvartersparken.”
Jag gick dit med kameran i dag. Plastgräs är förstås ett otyg, det ser inte alls lika levande ut som riktigt gräs. På det tidigare så charmiga Nytorget har man bytt ut gräsmattan mot plastgräs. Och nåja… all charm med Nytorget är inte borta för det, men plastgräsmattan ser fasligt trist och död ut.
En orsak till bytet är säkert att underhållet förenklas. Men är det verkligen värt det?
I Enkehusparken finns fortfarande riktiga gräsmattor kvar, men den del som vetter mot Viktor Rydbergs skola är belagd med plastgräs. Skillnaden i intryck framgår av bilden ovan, hoppas jag. Klicka för större bild.

Dessvärre vet man nu att miljöfarliga mikroplaster sprids från konstgräsmattor. Det som sprids är s.k. granulat, som ingår i det fyllnadsmaterial man använder. Små små korn som kan innehålla olika typer av farliga ämnen. ”Konstgräsplaner för fotboll sprider mellan 2 300 och 3 900 ton plast i naturen varje år” skriver man i en artikel i tidningen Sveriges Natur.

Och dessa stenmurar och stenkanter? Varför är det så poppis med sånt i Stockholms parker? Är det för att det ska bli mer lättskött eller vadå? Vackert är det inte. Den myckna stenen ger ett hårt intryck.

Vasaparken har också ett stort inslag av stenmurar liksom den lilla parken vid Sankt Eriksplan. Skönhetsrådet skrev 2018 om Enkehusparken: ”parkens kraftiga förändring i form av konstgräsmattor och stödmurar som enligt rådets mening inte har några historiska belägg i parken”.

Wickman skriver att 25 träd tagits ned i Enkehusparken. Det förvånar mig inte alls. Stockholms stads beslutsfattare och planerare verkar inte tycka om träd. Enklare att ta bort dom. Och man kan ju alltid ställa ut mindre träd i stora ”krukor” eller lådor som man gjort på Odenplan. Fiffigt, va?! Fast…hm…vi kanske ska vara glada att utställda träd är levande träd och inte av plast.

Enkehusparken ett offer för bristande ansvar, Mats Wickmans artikel i SvD här. Konstgräsplaners miljöpåverkan hos Naturvårdsverket här.
Konstgräsplaner sprider mikroplast i miljön, artikel i tidningen Sveriges Natur här.

11 reaktioner på ”Enkehusparken

 1. Lou Hammarskjold augusti 16, 2019 / 3:08 e m

  Där bodde min Mormorsmor (Änkefru Nilsson-Ek) i början av 1900-talet. Synd att parken inte längre är vad den var.

  Gilla

  • Gabrielle augusti 17, 2019 / 10:47 f m

   Borgerskapets Enkehus har gamla anor läser jag på Wikipedia. Instiftades på 1700-talet och låg då i ett hus där NK ligger i dag.
   Ja, visst är det trist med den okänsliga utformningen av parken. Och att ta bort 23 träd tycker jag låter särskilt illa.

   Gilla

 2. Gabrielle Björnstrand augusti 16, 2019 / 4:04 e m

  Bra att du skriver om det här. Vet du att den lilla parken intill engelska skolan nu också har exploaterats för skolans räkning? Man undrar vid vilka middagar det beslutet har fattats? Nu stympas parken. Om någon skulle kunna skriva något argt om det är det du.

  Gilla

   • Gabrielle Björnstrand augusti 17, 2019 / 5:06 e m

    Glöm det. Jag hade fel. Det är Rödabergsskolan som bygger ut. Och eftersom det är en kommunal skola så har jag större förståelse för att de behöver mer utrymme. Men lite synd på parken ändå.

    Gilla

    • Gabrielle augusti 17, 2019 / 5:52 e m

     Ok. Ja, jag har sett att dom håller på med nåt där.

     Gilla

 3. Aleksandr Sergejevitj augusti 18, 2019 / 4:13 e m

  Jag kände mej kluven när jag läste Gabrielles ‘recension’. Den knappt ett år gamla bild jag hade av den omgjorda parken, ville inte riktigt stämma med den som framträder i ‘spolningen’.

  Jag hade vid det besöket att jämföra med hågkomster som sträckte sig långt tillbaka. Kanske spelar mej minnet spratt, men parken som jag minns från ‘i förr’ hade visserligen sin hemlighetsfulla, nästan lugubra charm – väl passande för flanerande poeter i Edgar Allan Poes efterföljd – men var kanske väl trädrik och skuggig för att inbjuda till utsträckt vistelse och, framför allt, till familjebesök i gemenskapens tecken.

  Här måste kollas, tänkte jag och tog på tidiga söndagseftermiddagen idag pendeln från Söder till Citybanans Odenplan-station, där jag kom upp på Vanadisgatan och kunde gå in genom parkentrén från det hållet.

  Jag mötte ett parkliv som var i sann mening levande, med fullt av människor i skilda generationer njutande av samvaro och olika aktiviteter i det ljumma sensommarvädret.

  Jag instämmer i dom kritiska synpunkterna på nytillkomna stödmurar kring gräsmattorna. Dom höga murarna mot Norrtullsgatshållet är ju däremot av gammalt datum och betingade av nivåskillnader. Dom förstärker snarast anblicken av den koloristiskt levande fasadraden åt det hållet och får parken att kännas intim och skyddad.

  Decimeringen av trädbeståndet kan framstå som brutal när man svart på vitt ser antalet fällda träd. Jag vill ändå mena att gallringen har gett dom många kvarlämnade stora och fina träden förbättrade möjligheter att bre ut sig och framstå i sin individuella skepnad och skönhet. Och tveklöst har ljuset gjort sitt intåg.

  Konstgräset är en knepig fråga. Artificiellt och monotont till färg och struktur, absolut. Som Gabrielle skriver, är det dock begränsat till en mindre lekyta som vid mitt besök var välanvänd. Förhoppningsvis är underlaget här ett annat än det miljöfarliga som man identifierat på fotbollsplaner; jag letade efter, men kunde inte finna några spår av de förrädiska små plastkulor som man sett i det sammanhanget.

  Caféet mot Enkehushållet (stängt idag) har kvar sin en smula bohemiska charm och bidrar till att jag till skillnad mot den kvinnliga majoriteten ovan vill ge Enkehusparken som den nu framträder.en positiv värdering.

  Må detta vara mej förlåtet av bloggredaktören och hennes väninnor! .

  Gilla

  • Gabrielle augusti 19, 2019 / 9:47 f m

   Tack för kommentaren med tillägg (nedan). Nej, jag förväntar mig inte alls medhåll i det jag skriver. Det är ju tvärtom utmärkt att andra åsikter kommer fram. Dessutom kan jag bara applådera när ett av mina inlägg får en läsare boende på Söder att ge sig tvärs genom hela stan för att med egna ögon skapa sig en uppfattning om det jag bloggat om.

   Enkehusparken före omdaningen har jag inga riktigt klara minnen av själv. Jag var sällan där. 25 träd till minns jag inte. Men vis av erfarenheterna från andra håll (Odenplan t.ex.) tror jag nog att man avverkat för mycket här. Och stenmurar, omotiverade stenkanter och plastgräs gillar jag inte. Plastgräset i Enkehusparken är fortfarande ganska grönt i alla fall, men jag undrar om plastgräsmattor åldras med skönhet. Nytorgets plastgräs tyder inte på det.

   Det där med lugubert och Edgar Allan Poe gillar jag. Jag ser Edgar Allan Poe iförd svart långrock med uppfälld krage smyga omkring där under dom stora höga lövträden. Då och då lyser skenet från en gatlykta upp hans bleka ansikte när han vänder sig om för att se om han fortfarande är ensam. Där skulle han gå och fundera på nya hemskheter – död, spöken, magiska målade porträtt och sånt. Stora öppna ytor, familjer, lekplatser, pingisbord och klätterställningar för barn och ungdomar skulle bara skrämma bort honom. Var i Stockholm finns nu den park där Edgar Allan Poe kunde trivas? Stenmurarna skulle han bara snubbla på, stackarn.

   Gilla

 4. Aleksandr Sergejevitj augusti 18, 2019 / 4:23 e m

  Läs ovan ‘Upplandsgatshållet’ i st f ‘Norrtullsgathållet’!

  Gilla

 5. Aleksandr Sergejevitj augusti 19, 2019 / 3:08 e m

  Härligt att du nappade på Poe-kroken! Jag fyller på:

  ….. och den svarta korpen på hans axel skulle vid ett nattligt återbesök i parken i dess nuvarande skick – sörjande över det parklandskap som gått förlorat – kraxa sitt: ”Nevermore!”

  https://scontent-arn2-1.cdninstagram.com/vp/e3b2280e21f32b3d7cb57b229a9d2bcc/5DD7396E/t51.2885-15/e35/c0.90.720.720a/s480x480/66245311_608245622916956_7388880020128902932_n.jpg?_nc_ht=scontent-arn2-1.cdninstagram.com

  .

  Gilla

  • Gabrielle augusti 19, 2019 / 9:07 e m

   Passande korpkrax. Och fin korp, fin bild!

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.