Vilja skrika

Bra krönika i SvD i dag av Catarina Kärkäinen: ”Behandla mig som en vuxen, vill jag skrika”. Vid ett besök på Nationalmuseum har hon blivit irriterad över dom uppfordrande beskrivningar som museet satt upp på skyltar vid konstverken. Det är mest tonen i texterna som hon reagerat mot.”Den är uppfostrande på ett oblygt sätt. Vilken vuxen människa, eller för den delen äldre ungdom, får en större och rikare upplevelse av dessa förmaningar?” skriver hon.

Jag håller med henne. Jag vill uppleva, titta och tycka själv, inte få skrivet på näsan vad jag ska tänka och tycka. Har bloggat om det här tidigare efter ett besök på Sjöhistoriska museet som min syster och jag gjorde häromåret. Undrar om vår nuvarande kulturminister har samma motto ang vad som ska visas på våra museer som Alice Bah Kuncke hade: ”Urvalet av kulturmiljöer bör ses över kontinuerligt och värderas utifrån sin samhällsrelevans”.

Kärkäinen drar barn-vuxen-resonemanget lite längre och skriver att även på andra områden än museer märks tendensen att tala till vuxna som om dom vore barn. T.ex. uppmaningen på en lunchrestaurang ”Ta bara så många servietter som du behöver” o.d. Och jag kommer att tänka på en handskriven skylt som låg bland tomaterna i en ICA-affär: ”Kläm inte på oss tomater!”.  Fjomp! Det börjar klia nånstans när jag ser sånt där. Eller andra typer av handskrivna skyltar som kan vara upptejpade vid kassan i mataffären. Typ ”Du är bra” eller kanske ”Du duger” och ”Ha en bra dag!” Fjomp en gång till!

Läs krönikan i SvD här.
Mitt blogginlägg från 2017 ”Pekpinnar och kulturpolitik” har du här.

2 reaktioner på ”Vilja skrika

 1. bloggarbjorn augusti 31, 2019 / 2:51 e m

  I bananavdelningen i en butik satt ett anslag som sa: ”Skilj oss inte åt, vi har växt upp tillsammans.” Och det kan väl vara en rimlig tanke om man är ett gäng från samma klase?

  Gilla

  • Gabrielle augusti 31, 2019 / 5:55 e m

   Fyndigt! Men hur många kan det bli, tro? I en klase? Man får väl vara bananälskare.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.