Skruvat

Funderar på skruvar med olika skruvskallar och utföranden som man kan behöva när man ska skruva upp nåt hemma. Det finns skruvar med platt cylinderformat huvud med rundad kant, sexkantigt huvud, kullrigt huvud, försänkt skalle, kullerförsänkt, rundkullig skalle, svart kullrig skalle, ostskalle med flera …  Och så kan dom vara svartförzinkade. ”…blir inte rent svart, snarare mörkt grå med lite skimmer” skriver nån på en sida där nån annan ber om råd i valet av skruv. Och det är där viss igenkänning kommer.

Och hur är man om man har en försänkt skalle frågar jag mig. Sitter man försänkt i bön då eller fördjupad i en bok? Vad för sorts skalle har jag själv? Rundkullig, javisst, och grå till mörkt grå och svart – och lite lagom skruvad, förstås. Lite anstrykning av ostskalle finns också med hänsyn till intaget av ost, något jag snuddade vid i mitt förra inlägg ”Nyttigt”.
Skruven på bilden är fransk träskruv.

3 reaktioner på ”Skruvat

 1. bloggarbjorn september 8, 2019 / 1:49 e m

  På mitt gamla jobb fanns det tjocka pärmar om skruvar – samt dessutom om muttrar som behövdes ibland, och kanske en extra bricka att stoppa in mellan mutter och underlag för att skruven skulle sitta bättre och muttern inte börja röra på sig. Dessutom fanns det gamla förrådsmänniskor som kunde pärmarna utantill och inte behövde konsultera dem när det gällde att hitta rätt skruv.

  Gilla

  • Gabrielle september 8, 2019 / 10:20 e m

   Roligt. Visst är det nåt särskilt med sån där specialkunskap, att vara nischad in på nåt smalt område som man behärskar mer än alla andra och utan att behöva titta i pärmarna. Ger väl troligen inte högre lön men en sorts tillfredsställelse måste det ju vara.

   Gilla

   • bloggarbjorn september 9, 2019 / 9:15 f m

    Ja, jag tror inte de hade så bra betalt. Men levande lexikon. Tidigare resemontörer som tröttnat på att flacka runt och fått jobb på förrådskartoteket i stället. De visste hur prylarna (inte bara skruvar och muttrar) såg ut och hur man använde dem. Oskattbar tillgång.

    Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.