Munk vid havet

”Munken vid havet” målning av Caspar David Friedrich gjord 1808/1810. Vilken fantastisk målning det är! Den känns nästan modern. Lite åt Turner-hållet. Vid undersökning av målningen har man sett att konstnären ett tag provade att ha med två segelfartyg ute till havs långt borta vid horisonten, men den slutliga versionen blev som ovan.

Vet inte varför jag fått Caspar David Friedrich i skallen dessa dagar. Han poppade upp. Kanske är det kylan och dom höstmörka kvällarna nu dom första dagarna i oktober. Ljuset och värmen försvann så snabbt. Fick rapport om blötsnö i södra Norrlands kustland redan i dag. Huvaligen! – Läs mer om målningen på engelska Wikipedia här.

4 reaktioner på ”Munk vid havet

  1. Gabrielle Björnstrand oktober 4, 2019 / 8:08 e m

    Den är helt fantastisk. Bland annat för att han avstår från allt anekdotiskt. Och den är modern som du säger. Att våga ta bort, göra det minimala. Ett stort väder, en ensam mänska. Jag såg den en gång live, inlånad till Satens Museum for Kunst i Köpenhamn.

    Här finns en intressant Konstbok som drar upp de stora linjerna från Bysans till Per Kirkeby, och dröjer vid romantiken, Turner, Friedrich osv.
    Tack för påminnelsen.

    https://books.google.se/books?id=HZ6fDwAAQBAJ&pg=PA48&lpg=PA48&dq=Per+Kirkeby+om+Munken+vid+havet&source=bl&ots=EpFUlI7iHM&sig=ACfU3U0hxKV_NZQgNreBszdqcdQ_NJWG6Q&hl=sv&sa=X&ved=2ahUKEwiqsYG4pYPlAhWE6qYKHfdQC6oQ6AEwD3oECAcQAQ#v=onepage&q=Per%20Kirkeby%20om%20Munken%20vid%20havet&f=false

    Gilla

    • Gabrielle oktober 5, 2019 / 2:46 e m

      Tack för det och för länken. Intressant läsning för en gammal konstvetare.

      Gilla

  2. Aleksandr Sergejevitj oktober 5, 2019 / 9:29 f m

    Inte det sämsta av sätt att illustrera förgänglighetskänslan som smyger över oss, nu när hösten på allvar kopplat greppet.

    ’Munken vid havet’ är en storartad bild, så som du förträffligt utvecklar i din minianalys. Jag stod framför den i Berlins ’Alte Nationalgalerie’ för bara två år sen i en fin sal som är helt ägnad åt Caspar David Friedrichs måleri.

    Då presenterades den som ’återuppstånden’ efter ett omfattande restaureringsarbete, beskrivet i en intressant (tyskspråkig) video på YouTube.

    Som ett kuriosum: Friedrich var svensk medborgare under en stor del av sitt liv, eftersom han föddes i Greifswald som fram till 1815 var svenskt territorium.

    Här en sammanställning av hans oeuvre till ackompanjemang av Beethovens Månskenssonat som jag tror kan fängsla fler än en av Gabrielles läsare:

    Om nån som läser är både tyskkunnig och intresserad av en överkurs, länkar jag till en betraktelse av en ordkonstnär om en fotvandring i Friedrichs fotspår i natursköna Sächsiche Schweiz:

    https://www.rene-kanzler.com/aufs%C3%A4tze/was-ein-dichter-von-einem-maler-lernen-kann/

    Texten avslutas med den här uppmaningen från CDF själv: ”Konstnären skall inte bara måla vad han ser framför sig, utan även det han ser inuti sig själv. Ser han där ingenting, bör han avstå från att måla det han har framför sig.”

    Gilla

    • Gabrielle oktober 5, 2019 / 2:45 e m

      Tack, vackert med Beethoven till. Många målningar jag aldrig sett tidigare fick jag se här.
      Men den tyska fotvandringen hoppar jag över. Min gamla skoltyska är minst sagt rostig vid det här taget.

      Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.