Norra Djurgården igen

Den här bilden tog jag för flera år sen ute i Stora skuggan. Det växte dom allra som härligaste pioner där nära det stora stallet. På senare år har jag inte sett några pioner där utan solrosor istället. Dom är fina dom med, men dom slår inte pionerna.
Bilden på pionen har varit med en gång tidigare här. I en kommentar till det inlägget fick jag veta att det nog är en kinesisk buskpion.

Nu kände jag att jag måste börja med nåt med sol och färger, innan jag kommer in på gråmulna novemberbilder från i dag.

Det blev en promenad på Norra Djurgården i gråväder, blåst och alltmer tilltagande regn. Inte världens bästa förhållanden för att ta bilder, och jag hade bara mobilen med mig. Tog i alla fall bild på den äldsta byggnaden på Djurgården: Karl XI:s fiskarstuga. Byggd på 1680-talet.
Visst är det häftigt att den finns kvar! Så liten den är. Landhöjningen har gjort att fiskarstugan ligger betydligt längre från Husarviken än den gjorde på kungens tid.
”Norra Djurgården var under i slutet av 1600-talet under Karl XI:s tid kunglig jaktmark både för varg och björn och för hjortar som inhägnades av ett ca 2 mil långt stängsel” hittar jag på en sida om Hjorthagen.Den stora eken kallas Fiskartorpseken eller Karl XI:s ek och har delvis vuxit ihop med stugan. Eken började växa samtidigt som stugan byggdes och har sitt rotsystem under stugans stengrund berättar man på Wikipedia. På väggen ovanför fönstret finns en skylt med kungens monogram och texten ”Konung Karl XI:s fiskarstuga”.

Inte långt från kungens fiskarstuga ligger en stor gammal lada. Ofta ser man boskap gå och beta intill, men dom var inte där i dag. Hur gammal ladan är vet jag inte. Nån som vet?
På bilden till vänster skymtar den framväxande Norra Djurgårdsstaden på andra sidan Husarviken. Man bygger bostadshus i olika arkitektonisk utformning och ofta kraftiga färger. Ganska tätt ligger husen här liksom i Hagastaden. Nån gång ska jag gå en sväng i Norra Djurgårdsstaden och ta lite bilder.

7 reaktioner på ”Norra Djurgården igen

 1. Carin Nelander november 12, 2019 / 8:25 e m

  Älskade Gabrielle,
  Att du tar dig dit ut i ovädret!
  Underbart se åldriga byggnader ännu kvar!
  Sköt om dig,
  Kram,
  Carin 😊

  Gilla

  • Gabrielle november 13, 2019 / 11:19 f m

   Hej Carin! Ja, det blev lite ruggigare än jag hade tänkt mig. Men jag har huva på varma jackan. 🙂

   Gilla

  • Gabrielle november 13, 2019 / 11:21 f m

   Tack. Ja, nu hittade jag följande på Wikipedias sida om Fiskartorpet: ”Mitt emellan Fiskartorpets friluftsgård och Karl XI:s fiskestuga ligger Kristinaladan. Sedan 1997 har Molière Ensemblen sin fasta scen där. Byggnaden är uppförd på 1600-talet. Efter en varsam renovering är den idag en intim teater där det spelas Molièreklassiker och William Shakespeare.” Lustigt att den används som teater (om det nu fortfarande gäller). Vore roligt att se nån klassiker därinne.

   Gilla

 2. Aleksandr Sergejevitj november 13, 2019 / 2:40 e m

  I slutet av ditt reportage skriver du att du nån gång framöver tänker ta kameran med och bekanta dej med det som ligger på andra sidan Husarviken, där ju del av exploateringen ännu återstår, men där mycket redan är klart och har börjat ’sätta sig’. En utmärkt utflyktsidé!

  Stadsdelen Norra Djurgårdsstaden var ju så sent som för bara några år sen omstridd, och många menade att för mycket natur och grönska fick stryka på foten. Man kan också ha synpunkter på det som nu växer fram, som ett reservat för de välmående i bostadssegregationens tecken.

  Men om man försöker betrakta det som ligger framför ögonen som ett (så småningom) fullbordat faktum, tycker jag att man måste medge att åtskilligt positivt finns att notera. Dit hör – förutom det magnifika läget – en förtjänstfull arkitektonisk variation, ett väl utlagt gatunät med fina platsbildningar samt goda kommunikationer. Några av dom nya byggnaderna är värda att du spanar in dom extra och har figurerat som kandidater i tävlingen Årets Stockholmsbyggnad.

  Pluspoäng noteras också för integrationen, som den är tänkt, av det nytillkommande med Gasverkets fina gamla industrimiljö av Ferdinand Boströmskt märke. Den verkar kunna bli något extra, om man orkar fullfölja ambitionerna, med bl a den förnämliga Gasklockan och kringliggande byggnader som kulturarena, spårvägsmuseum, restaurangmiljö m m.

  Vi ser fram mot dina bilder och intryck!

  Gilla

  • Gabrielle november 15, 2019 / 10:48 e m

   Tack. Javisst, håller med. Det finns absolut goda kvaliteter i Norra Djurgårdsstaden. Och vid bättre – ljusare – väder tar jag mig nog dit med kameran nån gång framöver. Ska kolla in vilka där som varit kandidater i Årets Stockholmsbyggnad.
   Fick också din rättelse efter felskrivningen av namnet: Boberg heter han ju. Jag har en väldigt fin och utförlig bok på engelska om Boberg. Om hans utveckling och hans verk som arkitekt. Många bilder. Kanske återkommer nån dag och ägnar Ferdinand Boberg ett eget blogginlägg.

   Gilla

 3. Aleksandr Sergejevitj november 14, 2019 / 10:23 f m

  Rättelse: Vid omläsning av min kommentar upptäcker jag en försmädlig felskrivning. Läs i sista stycket Ferdinand Boberg och inget annat. Efter honom är t o m en nyutlagd gata i stadsdelen namngiven. Det smög sig in ett efternamn på en uppsaliensisk 1800-talsfilosof i stället.

  Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.